1% от най-големите земеделски стопанства в Германия са получили една четвърт от всички земеделски субсидии

Изследванията на различни германски медии подновиха дебата относно разпределението на земеделските субсидии от ЕС, тъй като средствата се разпределят до голяма степен въз основа на земеделска площ, което е от полза особено за големите земеделски корпорации.

Фермите в Германия са получили около 53 милиарда евро чрез Общата селскостопанска политика на ЕС (ОСП) през периода на финансиране, който започна през 2014 г. и ще приключи тази година.

Това възлиза на средно 127 000 евро на ферма за осем години.

Средната стойност обаче не рисува пълната картина, тъй като цифрите за финансиране зависят до голяма степен от размера на стопанството, според съвместно изследване на Süddeutsche Zeitung, NDR и WDR, публикувано на 2 декември.

Според проучването 1% от най-големите стопанства в Германия са получили почти една четвърт от всички земеделски фондове на ЕС, докато най-малките ферми, които съставляват 50% от фермите, са получили общо 8% от субсидиите.

Не е изненадващо, че по-големите стопанства получават повече пари от ОСП на ЕС, тъй като така наречените директни плащания, които съставляват голяма част от финансирането на ОСП, обикновено се плащат на хектар земеделска земя.

Малки и средни ферми на фокус

Въпреки това, според изследването, пропастта между големите и малките ферми се разширява – въпреки че както ЕС като цяло, така и Германия са си поставили за цел да предоставят специална подкрепа на малките ферми.

В сегашната система за директни плащания, която изтича в края на годината, в Германия има така наречената премия за преразпределение, от която се възползват малките и средни стопанства. Това е допълнителна премия за първите хектари, които представляват по-голям процент от общата площ на малките стопанства.

Още преди 2014 г., когато беше изготвена настоящата ОСП, федералното правителство беше избрало тази опция, вместо да намали сумите на субсидиите над сума от €150 000 – опция, която също беше разрешена от законодателството на ЕС.

Предстои да видим как ще се развие разпределението на средствата по реформираната ОСП от януари.

Стратегическият план за земеделие на Германия, в който всяка държава от ЕС трябва да опише как възнамерява да прилага новата селскостопанска политика на ЕС на национално ниво от 2023 г., споменава насърчаването на малките и средните предприятия като „специфичен приоритет за финансиране“ на първи стълб на ОСП, който включва преки земеделски субсидии за индивидуалните стопанства.

В бъдеще премията за преразпределение трябва да представлява 30% от директните плащания.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X