В името на биоразнообразието: ООН с историческо споразумение за драстично увеличаване на защитените зони и ограничаване на земеделието

Една трета от Земята ще бъде защитена до 2030 година. За това се договориха участниците в Конференцията на ООН за биоразнообразието – COP 15, която се проведе в Монреал. Споразумението беше определено като историческо и като най-важната стъпка за опазването на природата от десетилетия.

Независимо дали го осъзнават или не, в момента хората са свидетели на шестото масово изчезване на видове на Земята, казаха участници в споразумението. То се случва бързо, със скорост 100 пъти по-голяма от естествените темпове. За разлика от другите масови изчезвания на растения и животни, за сегашното вина носи човечеството. Шанс да бъде спасена природата, все още има, успокояват учените.

„Най-накрая започваме да сключваме мир с природата. Това споразумение е важна стъпка и призовавам всички страни да я направят“, каза Антонио Гутериш, генерален секретар на ООН.


В момента на Земята са защитени 17% от сушата и 10% от морските райони. До 2030 година защитените зони трябва се увеличат до 30 на сто. Екоактивисти определиха решението като най-големия ангажимент за опазване на природата в историята.

„Много хора сравниха приетото споразумение с Парижкото споразумение за климата. И това е много добра аналогия. Направихме значителна, бих казал историческа стъпка за опазване на природата в глобален план“, каза Стивън Гилбо, министър на околната среда на Канада.

Споразумението от Монреал предвижда реформиране на субсидиите – да се намалят средствата за земеделски практики, които вредят на природата, да се ограничи риска от използването на пестициди и да се засили борбата с инвазивните видове. Очакванията са да бъдат събрани допълнително 500 милиарда долара за защита на природата. За развиващите се страни годишната помощ за опазване на природата ще нарасне до 30 милиарда долара годишно.

„Това е исторически момент от едно дълго пътуване. Но най-накрая постигнахме целта си“, каза Хуан Рункю, председател на Конференцията на ООН за биоразнообразието.

Форумът се организира по подобие на Конференцията за климата. Сегашната среща, обаче, се провежда с две години закъснение заради пандемията. За това домакинството беше поделено между Канада и Китай.

На Конференцията участваха 190 държави, но не и Съединените щати. Вашингтон не е подписал Конвенцията за опазване на биоразнообразието заради съпротива на републиканците в Сената. Американският президент Джо Байдън обаче поде свой собствен план „30 – 30“ за опазване на 30% от природата.

„Споразумението за биоразнообразието е повратната точка. Трябва да преодолеем кризата с биоразнообразието и да оставим един по-добър свят за бъдещите поколения“, каза Нед Прайс, говорител на Държавния департамент, САЩ.

На Земята вече има над 40 000 застрашени вида. Преди 20 години броят им е бил 11 000. Ако тенденцията се запази, след 30 години много от животните и растенията ще изчезнат напълно. В човешкия живот веднъж се появява голям шанс за спасяването на природата. Сега е този момент, заяви генералният секретар на ООН Антонио Гутериш.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X