Хибридна пшеница навлиза в полетата на САЩ, тъй като войната и климатът застрашават световните доставки на храна

Syngenta ще пусне нов вид пшеница, разработен със сложни техники за кръстосване в Съединените щати през следващата година, изпреварвайки конкурентни компании, които също се опитват да разработят пшеница с по-високи добиви в момент на намаляващи глобални доставки на зърно.

Хибридната пшеница, която съчетава положителни черти от две родителски растения, излиза на полетата, след като лошото време намали реколтата от зърно и войната в Украйна прекъсна доставките до гладуващите вносители, изпращайки цените до рекордно високи стойности тази пролет.

Синджента, която започна да работи върху хибридна пшеница през 2010 г., каза пред Ройтерс, че през следващата година на пазара ще има достатъчно семена, за да могат фермерите в САЩ да засадят около 5000 до 7000 акра.

Въпреки че е малка част от общото количество на площите с пшеница в Америка, това е най-голямото количество хибридна пшеница, предложена някога на пазара.  Това може да отвори вратата за по-големи количества семена през 2024 г. и след това, тъй като войната и изменението на климата правят доставките на храна в света все по-уязвими.

Производителите на царевица и други култури като ечемик отдавна се възползват от хибридните семена, повишаващи добивите. Пътят към пазара е изключително бавен за пшеницата, тъй като процесът на развитие е по-скъп и труден, а компаниите виждат по-нисък потенциал за възвръщаемост, казаха изследователи.

Ползите от новата реколта все още не са сигурни. Три независими компании за семена, които произвеждат хибридна пшеница тази година по споразумения със Syngenta, казаха пред Ройтерс, че не са сигурни, че реколтата ще доведе до променящи се резултати за производителите. Те добавиха, че ще отнеме повече време, за да се определи как икономически ефективно да се произвеждат най-добрите семена.

Френският отдел на Syngenta каза на Reuters, че компанията е отложила пускането на пазара на подобен тип пшеница, тествана във Франция, след разочароващи резултати. Американските и френските хибриди са пригодени за местните условия на отглеждане, които могат да включват заплахи от болести по растенията и необходимостта да се спазват стандартите за качество при смилане и печене, каза компанията.

Притежаваната от Китай Syngenta заяви, че нейната американска пшеница, която ще се продава под марката AgriPro, може да увеличи добивите с цели 12% до 15% и да направи посевите по-стабилни, добавяйки, че привлича силен интерес от фермерите.

Пшеницата „е единствената значима хранителна култура, която все още не се е възползвала от тези технологии. Хибридите ще променят това“, каза Джон Рич, ръководител на операциите със зърнени култури в Syngenta Seeds в Северна Америка.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X