Висококачествено земеделие по китайски: чернозем, собствени семена, модернизация

Наскоро китайският лидер Си Дзинпин каза, че националният агропромишлен комплекс се е ангажирал да създаде висококачествени земеделски земи. Какво има предвид с това?

Отговорът е даден от китайската правителствена новинарска агенция Xinhua News Agency, използвайки примера на житницата на страната – провинция Джилин, където повече от 50% от земеделската земя вече е с висок стандарт.

„Североизточната провинция Джилин, важен зърнопроизводителен район в Китай, разработва модерна земеделска система от няколко години, за да подсили селското си стопанство. Чрез усилията за опазване на чернозема, развитието на производството на семена и модернизирането на производствените вериги, наред с други неща, през последните години беше регистрирано рекордно производство на зърно, пише Xinhua. – През 2021 г. производството на зърно в Джилин за първи път надхвърли 40 милиарда килограма, което го поставя на първо място сред десетте най-големи провинции в производство на зърно в Източна Азия. Тази година Джилин стартира проект, насочен към постигане на зърнена реколта от 50 милиарда кг до 2030 г.

Опазване на чернозема

„През пролетта на следващата година сламата в полето няма да бъде извозвана. За сеитба ще се използват сеялки за нулева обработка. Следователно въздействието върху почвата ще бъде минимално“, каза пред Xinhua Ян Цинкуи, земеделски производител в окръг Лишу.

За защита на чернозема в Джилин миналата година бяха разгърнати 38 мерки, обхващащи 10 аспекта, и беше създаден междуведомствен механизъм за натрупване на проекти и средства за защита на тази конкретна почва.

Провинцията също така работи за преобразуване на земеделска земя към земеделие с „висок стандарт“, като повече от половината от земеделската земя сега е в тази категория. „Със създаването на земеделска земя с висок стандарт могат да бъдат спестени повече от 2000 юана (около 286,2 долара) и производството може да се увеличи с 10 процента на хектар земя“, каза Синхуа Сю Юцин, ръководител на кооператив в град Юшу.

Семепроизводство и заместване на вноса

„Семената на царевицата, които сега сеем, са изцяло местно производство. Те имат висок добив и висока устойчивост на болести и са по-добри от чуждестранните семена“, каза Ли Джонгу, ръководител на кооператив в окръг Нонган, в Синхуа.Преди десет години чуждите семена представляваха 70% от провинциалния пазар. Като част от заместването на вноса, правителството на Джилин подкрепи местни изследователски институти и компании да работят заедно за разработване на ресурси за семена. В резултат на това пазарният дял на вносните семена падна до 2 процента.

Например, Hongxiang Seed Industry в град Фую се занимава с производство и продажба на семена. Преди това компанията имаше само два сорта царевица и един изследовател на пълен работен ден. С подкрепата на местното правителство, компанията влезе в  сътрудничество с девет водещи екипа за селекция на царевица в Китай, инвестирайки повече от 50 милиона юана в изследвания всяка година. В момента в портфолиото си има над 100 сорта царевица, годишното производство на царевични семена е около 30 млн. кг.

Има и биологични сортове царевица. „Пазарната цена на кочан органична прясна царевица е няколко пъти по-висока от тази на конвенционалната царевица“, казва Ли Деле, ръководител на земеделската кооперация, която включва повече от 2000 ферми и бързо адаптира сортовете за засяване.

Селскостопанска техника и изкуствен интелект

С ускореното въвеждане на модерни селскостопански машини, общата степен на механизация на Джилин за основните култури достигна 93 процента, с 20 процентни пункта по-високо от средното за страната.

„Интелигентните селскостопански машини спестяват работни часове, могат да работят ден и нощ, подобрявайки ефективността на земеделието“, каза пред Xinhua Джан Уенди, земеделски производител и собственик на безпилотен комбайн. Комбайнът автоматично се движи по зададения маршрут за жътва на царевица.

Модернизация на производствената верига

През последните години Джилин положи големи усилия за създаване на модерни селскостопански промишлени, производствени и управленски системи, като допълнително надгради индустриалната верига.

В провинцията са създадени логистични центрове за реколта с общ обем на обслужване над 10 милиона тона. Например тази година кооперативните фермери на Yongxin натовариха 2000 тона набрана царевица и я транспортираха до местния логистичен център за съхранение.

„Преди, поради липсата на съхранение, царевицата просто се поставяше в нивите след есенната жътва, което водеше до голяма загуба на храна всяка година. Вече разполагаме с логистични центрове, осигуряващи сушене, съхранение, продажба и други услуги“, каза изпълнителният директор на Yongxin Хоу Ган, добавяйки, че царевицата ще се продава на разумна цена, за да се осигурят по-добри печалби.“

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X