Как се избира дрон за земеделието, така че да върши работа 

1.Цели и бюджет

Банално? Не съвсем, тъй като може би и най-скъпият дрон, който може да си позволите, няма да реши задачите, които искате да му поставите. Ако изберете дрон според съветите, които ви предлагаме, няма да похарчите излишни пари. На първо място направете списък на задачите, които дронът трябва да изпълнява във вашето стопанство и задължително при покупката се ръководете от тях. Като най-удобни за управление модели, които са подходящи за земеделието, с право се сочат китайските DJI.

2. Коптер или крило

Евтин и пъргав или скъп и мощен? Днес хеликоптерите са по-популярни от крилатите си събратя. На всеки дрон има от 4 до 8 пропелера, които ловко маневрират във въздуха.

За разлика от дроните с неподвижно крило, хеликоптерите могат да излитат и кацат вертикално, така че могат да бъдат пускани в полет от всякаква повърхност и не се нуждаят от писта за излитане.

Хеликоптерът се разглобява по-лесно и се събира в малка чанта, поради което дори големите машини с 8 ротора са удобни за транспортиране. Те по-лесно се управляват както от оператора, така и в режим на автопилот. На счетоводството също ще му е по-лесно да се справи с разходите за закупуването им. Един хеликоптер ще ви струва от $1500, докато професионалните дронове с неподвижно крило може да ви излязат 5-7 пъти повече.

Но хеликоптерите летят само на къси дистанции – на всеки половин час машината ще иска да й сложите нова батерия. Аеродинамиката на апаратите с няколко пропелера ги прави по-уязвими към промените във вятъра. Поради това, ако вашата местност е силно ветровита, ще трябва да се насочите към тежките и стабилни дрони с фиксирани крила.

Тези дрони приличат на малки самолети. Те се състоят от централен корпус с две крила и една или няколко перки. След излитането във въздуха крилата създават подемна сила, която компенсира немалкото тегло на дрона и му позволява да лети. И въпреки че този тип дронове е по-малко разпространен извън селското стопанство и нефтодобивната промишленост, той е несправедливо недооценен.

Самолетите летят по-дълго с едно зареждане, което означава, че са незаменими за картирането на големи площи. Ако самолетът по някаква причина загуби мощност, той може безопасно да се приземи, което му дава много повече шансове да преживее падането.

3. Камера и спектър

Много е важно да се съпоставят конкретните задачи, които ще се решават, с характеристиките на камерата на дрона. Смятате само да измервате площи и да търсите визуални признаци на огнища на заболявания в средата на полето? Спрете са на простата и стандартна RGB камера. Ако целта ви е стриктно до монитирате състоянието на посевите, то тук ще ви са ви необходими NIR-изображения (в инфрачервения диапазон). Тези камери позволяват да се определи коефициентът на отразяване на светлината от растителността. Повече светлина се отразява от растения с голямо количество хлорофил. Това позволява да се идентифицират болните растения.

Ако пък възнамерявате да идентифицирате потенциални нарушители във вашите площите – купувайте камери с топлочувствителност и мощен зум. Добре е, ако дронът е приспособен за различни видове камери, но в този случай ще струва повече.

Камерата е най-важната част от дрона, така че опитайте се да вземете устройството с най-висока разделителна способност, което се вмества в бюджета ви. Сензорите на камерите с високо качество правят снимки с по-висока плътност на пикселите. А това означава, че ще получите по-точни карти. Картографското програмно осигуряване за дроновете обработва картите по пътя на съпоставянето на подобни изображения. Тоест, колкото повече общи точки може да открие, толкова по-добре.

3. Програмно осигуряване

Джойстикът е в ръцете ви, батериите са заредени, а камерата приветливо ви намигва. Нямате търпение да пратите дрона в небесата. Но този ентусиазъм може да изчезне, след като вие или агрономът ви седне да систематизира гигабайтите заснет материал. Картината е добра, но как да я обработим? Препоръчително е да се обзаведете с качествено програмно осигуряване. Има безплатни като Hover, B4Fly, Kittyhawk. Или “зверове“ като специалните програми за земеделие като DroneDeploy Precision Ag Package. Тази програма ще ви създаде и матрица на релефа, ще ви покаже и вегетационните индекси.

Подобна е и програмата SlantView от SlantRange. Не пропускайте и 3D-позиционирането от Pix4D! Тези продукти ще превърнат вашите снимки в обемни модели, които може да преглеждате на монитора оффлайн и да качвате в облак.

И разбира се, убедете се , че имате Google Earth на телефона, тъй като най-основният въпрос, които ще ви зададе всеки дрон, е – къде да лети.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X