За успешното съжителство между ветрогенератори и земеделие разказва земеделец от Каварна

Според Росен Димов фермерите печелят ремонтирани пътища и безплатна охрана

Земеделецът Росен Димов разказва за успешното съжителство между ветрогенератори и земеделие в региона на Каварна, където преди повече от 10 години бе изграден най-големият в страната ветропарк.

Едно от основните притеснения на местните земеделци в началото е било, че ще бъде изгубена много обработваема земя, но на практика се оказало, че генераторите заемат много малко място. Фермерите се тревожели и, че пътищата ще бъдат присвоени от ветропарка. И тези техни опасения обаче не са се сбъднали, а напротив – ВЕИ инвеститорите ремонтирали и поддържали мрежата в перфектно състояние.

„Мислехме си, че ще ни вземат черните пътища покрай поясите. Но това се оказа такъв благодат. Имаше ниви, където не бях стъпвал от години, а сега достъпвам без никакви проблеми.“, коментира Димов и допълва: „Държим си машините на пътищата.“

Друг проблем, който е намерил решение заради присъствието на ветропарк, е сигурността на нивите.

„Откакто има перки, които се охраняват, не ни щурмуват нивите. Абсолютно безплатна охрана получаваме.“, споделя земеделецът.

„Ние си гоним инвеститорите! Аз бях голям противник и щях да изкарвам трактори да протестирам. Сега съм на абсолютно на обратното мнение. Местният бизнес страшно живва!, добавя в заключение Димов.

Цялото видео можете да гледате тук:

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X