Не са лоши хора, просто са от друг свят

Над 4 часа Комисията на ЕП по земеделие и развитие на селските райони  (AGRI)  обсъждаше в понеделник с еврокомисаря по земеделие Януш Войчеховски въздействието на нарастващата инфлация върху общия бюджет на ЕС за селското стопанство и опасенията относно влиянието на високите цени върху достъпността на храните и фуражите в Европа. В отделен дебат евродепутатите обсъдиха и положението на украинското селскостопанско производство и износ. 

Докато гледах този маратон по говорене, в който евродепутатите се призоваваха един друг да направят нещо някога евентуално, си дадох сметка, че приоритетите на тези хора в онази зала са обърнати. Както е цялата бюрократична машина в целия ЕС. Нормално е, когато има пари и те трябва да се контролират, да е важно всичко да е разписано в членове, алинеи, букви, регламенти и подрегламенти. Те растат, натрупват се в прогресия и убиват живота. Дори езикът на тези хора е неразбираем за обикновените производители. А земеделието е живо -растения, дървета, крави, овце, хора в края на краищата. Но този живот трябва да се прекрои така, че да съответства на членовете и алинеите. Въпреки законите на живия живот. И се ражда една огромна бюрокрация, която убива логиката – и на производството, и на пазара.

Сигурно тези хора в залата не са лоши хора. Да, те са лобисти. За да са там и да защитават определена теза, някой с нещо ги е заинтересувал. Това земеделците винаги трябва да помнят. Половин час се обсъждаше тежкото положение на испанските маслинопроизводители поради наложените мита от САЩ. Очевидно испанските маслинопроизводители са се ориентирали в съвременния свят на лобизъм и ще си защитят интересите. За разлика от други.

Еврокомисарят по земеделие Войчеховски изглежда искрено тъжен и загрижен. Той е наясно с проблемите пред европейските земеделци. Има и статистиката. Тя бе прочетена. Но той просто не може и не знае как да се пребори с огромната машина, която си се движи по собствена логика и дори с огромен проблем като инфлацията не е способна да се справи. Да, Войчеховски декларира, че иска увеличаване на бюджета за ОСП. Но и той самият е наясно, че това няма да се случи. Затова го прикрива с политически хлъзгавата формула – средносрочен преглед на финансовата рамка през 2024 г. Я камилата, я камиларя…Политиците обичат да обещават неща, които ще се случват след изтичане на мандата им.

Защото увеличение на бюджета на ОСП означава, че страните членки трябва да се съгласят вноските им в бюджета на ЕС да бъдат увеличени. Защото иначе няма от къде да се вземат тези пари. За съжаление, трябва да разберем, че пари не се правят от въздуха. Те трябва да дойдат от някъде. А след излизането на Великобритания от ЕС и рецесията в германската икономика, двата най-големи донора в бюджета, все по-трудно се намират пари. Нещо, за което предупреждаваме отдавна.

 А положението само ще се влоши с приемането на Украйна и Молдова.  Които всички разбираме, че няма да са донори, а потребители. И то сериозни. Всеки знае какво се случва, когато приходите намаляват, а разходите се увеличават. Румънският евродепутат Дачиан Чолош, бивш еврокомисар по земеделие, дори каза, че това ще е краят на ОСП в сегашния й вид. И е прав. Все по-често Войчеховски казва, че не възразяват страните членки да прилагат държавни помощи в земеделието. Нещо немислимо до скоро. Обаче, корабът потъва, спасението на давещите се е в ръцете им.

ОСП беше хубава идея. Но уви тя вече се превърна повече в репресираща и задължаваща политика, превзета от зелените, отколкото в поощряваща земеделието. Дали да не се помисли за отказване от нея въобще? 

Иначе земеделците трябва да учат брюкселски език и изкуството на лобизма бързо. За да останеш, трябва да се впишеш в правилата. А правилата на Брюксел са чиновнически. Но те са силните, правилата са техни. Хората в Брюксел не са лоши вероятно, те просто са различни и живеят в различен свят. На лобизъм, регламенти, иновации, дигитализации, електорални нагласи, влияния на НПО-активисти, .лъскави обувки и други изкуствени неща. На нивата не са били повечето от тях. За тях земеделците са статистика, която трябва да влезе в правилните финансови рамки. А те са все по-тесни.

Ася Василева

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X