Окончателно: 45% по-малко засети площи с пшеница в Украйна

Есенната сеитбена кампания показа, че площите със зимна пшеница намаляват с 40-45% спрямо 2021 г.

Това каза в ефира на TV7+ заместник-председателят на Всеукраинския аграрен съвет Денис Марчук. Негативната тенденция се дължи на последиците от войната, липсата на средства за фермерите и климатичните условия.

„Окупация, военни действия, унищожени ферми, минирани полета, проблеми с логистиката – доведоха до намаляване на възможностите на фермерите да извършват правилно сеитбата. Липсата на средства принуждава фермерите да използват по-малко модерни технологии и да внасят по-малко торове. Това ще се отрази на реколтата от 2023 г., въпреки че последният сезон вече показа спад в обема на реколтата от традиционните култури с почти 50%“, каза Денис Марчук.

Негативните фактори продължават да влошават ситуацията и пролетната сеитба на 2023 г. вече е застрашена. Ако държавата не подкрепи фермерите, тогава Украйна няма да получи валутни приходи от износ, а светът няма да получи храна.

„Положението на фермерите в източните, южните и северните региони е много по-тежко, отколкото в останалата част на Украйна. На много освободени земи на север обстрелът от Русия продължава. Фермерите трябва да работят в тези условия. Следователно техните печалби ще паднат повече от тези на фермерите в централните или западните райони.В допълнение към проблемите на войната виждаме, че вътрешните цени на зърното са доста под пазарните. Това се отразява в работата на предприятията и подготовката на агрофирмите за бъдещата сеитба“, каза Денис Марчук.

Той добави, че според проучването на FAO всяко четвърто предприятие в Украйна или затваря, или намалява производствения си капацитет. Така че днес няма нужда да говорим за печалби, бизнесът е насочен към запазване на  работни места и минимална подкрепа на собственото производство.Заместник-председателят на ВАС подчерта, че намаляването на обработваемите площи по никакъв начин не застрашава продоволствената сигурност на Украйна. Фермерите винаги прибират повече реколта, отколкото вътрешният пазар може да консумира. Въпреки това ВАС предлага решение за фермери, които са загубили възможността да работят.

„Онези земеделци, в чиито полета се водят военни действия или чиито земи са минирани, или тези, които са напуснали окупираните територии, могат бързо да възобновят своята икономическа дейност. Тези бизнесмени не са нови в агробизнеса, имат опит и виждане как трябва да работи един успешен агробизнес. ВАС многократно е предлагал на законодателно ниво да се предостави на такива фермери възможност да получат държавни земи при преференциални условия, включително земите на Националната академия на аграрните науки на Украйна. С получаването на основните средства за производство земеделците бързо ще възстановят стопанствата си, като в същото време ще се създадат нови работни места и ще се плащат данъци“, подчерта Денис Марчук.

Според него днес земеделският сектор на Украйна вече има над 40 долара преки и косвени загуби, свързани с войната. От тях преките загуби възлизат на $6,6 милиарда – това са унищожени ферми, складове, елеватори, административни сгради, оборудване и др. Непреките загуби възлизат на повече от 35 милиарда долара – това е пропусната печалба.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X