Известно нормализиране на ситуацията при торовете

Приходите от износ на руски торове скочиха със 70% през 2022 г., тъй като цените сe вдигнаха. Обемите са паднали само с 10 процента въпреки прогнозите на анализаторите за срив в доставките след началото на войната в Украйна

Приходите на Русия от износ на торове скочиха миналата година въпреки спада в обемите на продажбите, тъй като цените на хранителните вещества за културите се повишиха рязко след нахлуването в Украйна.

През първите 10 месеца на 2022 г. руският износ на торове е скочил със 70 процента до 16,7 милиарда долара в сравнение със същия период на 2021 г., според данни на ООН.

Статистиката за вноса от търговските партньори на Москва показва, че по отношение на обема продажбите в чужбина на най-големия износител на торове в света са спаднали само с 10 процента спрямо същия период на предходната година, установи анализ на Организацията на ООН за прехрана и земеделие.

Това е въпреки прогнозите на анализаторите при избухването на войната през февруари, че доставките ще се сринат.

Износът на храни и торове от Русия е освободен от западните санкции, за да се подпомогне продоволствената сигурност, особено за по-бедните страни. Москва увеличава износа си за страни като Индия, Турция и Виетнам.

„Очевидно страни като Индия са били най-големите бенефициенти по отношение на вноса на торове“, каза Йозеф Шмидхубер от FAO.

Руски и европейски служители са загрижени, че някои купувачи и техните банки и застрахователи се самосанкционират и избягват да купуват продукти от Русия.

Миналия месец ЕС изясни освобождаването от санкции за износа на руско селско стопанство и торове след твърдения сред страните-членки на ЕС, че доставките понякога са били задържани поради опасения за възможно участие на санкционирани руски компании или лица.

ЕС въведе нови изключения, позволяващи на отделните държави-членки на ЕС да размразят парите на санкционирани лица, които са участвали в руския сектор на торовете и селското стопанство.

Международните цени

Цените на торовете започнаха да растат още преди войната, тъй като Русия ограничи доставките на природен газ, основната суровина за азотни торове. Цените на калия, друг важен тор, скочиха, след като западните правителства наложиха санкции на Беларус, един от водещите производители на торове, след като Минск потуши антиправителствените протести.

Рязкото покачване на цените на газа след руската инвазия доведе до затваряне на заводи в Европа, което повиши цените на азотните торове, които са от решаващо значение за производството на храни.

Русия обаче едва ли ще продължи да се възползва от по-високите цени тази година. Скорошните спадове на цените на газа в Европа благодарение на по-топлото от нормалното време доведоха до по-ниски цени на торовете, като производителите в региона увеличиха производството.

„Това означава, че вносът от страните от ЕС ще спадне значително и е добра новина за фермерите по света“, каза Шмидхубер.

Европейските цени на газа вече са спаднали до нива, невиждани отпреди нахлуването на Русия в Украйна.

„Европейското производство е печелившо и производителите продължават да произвеждат торове“, каза Крис Лоусън, ръководител на отдела за торове в консултантската компания CRU. „Глобалните запаси от азот са предостатъчни и очакваме продължителен спад в цените на фосфатите и калия“, добави той за трите ключови вещества.

Доставките на зърно също се върнаха на предвоенните нива. Обемът на зърнени храни, включително пшеница и царевица, изнесени през последните три месеца на 2022 г., е нараснал с 21 процента спрямо същия период на предходната година, според данни от корабни тракери Sea/.

Една стока, която не отбеляза възстановяване на износа, е амонякът, суровина за азотни торове, поради затварянето на тръбопровод през Украйна. Русия представлява около 12 процента от световния пазар за износ на амоняк, а данните на FAO показват, че руският износ на химикала, който се използва и в индустрии като пластмаси и текстил, е намалял със 76 процента като обем през първите девет месеца на 2022 г. спрямо същия период на предходната година.

Черноморското споразумение за зърно между Москва и Киев с посредничеството на ООН, подновено през ноември включва обещание за рестартиране на руския износ на амоняк чрез повторно отваряне на тръбопровода. Руски компании за торове и инвеститори, включително засегнатия от санкции руски милиардер Дмитрий Мазепин, призовават за възобновяване на доставките, въпреки че скорошният спад на международните цени на азотните торове отслабва спешността, казаха анализатори.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X