loader image

Полша ще поиска връщане на митата за внос на царевица от Украйна в ЕС

Искането ще бъде разгледано на следващия Съвет на земеделските министри в края на месеца.
Полша обяви, че на 30 януари в Съвета на министрите на земеделието на ЕС ще поиска да се обсъди полското искане за възстановяване на митата върху царевицата, внасяна от Украйна. Съобщението беше направено миналия четвъртък, 12 януари, от държавния секретар в Министерството на земеделието Януш Ковалски.

Полша се стреми да сформира коалиция, която да подкрепи искането

Ковалски заяви, че Полша изгражда коалиция с няколко държави от ЕС по този въпрос. Служителят също така информира, че между януари и октомври 2022 г. вносът на царевица от Украйна в Полша е възлизал на 1,4 милиона тона. През този период полският износ на царевица възлиза на 3 милиона тона, два пъти повече от същия период на 2021 г., добави Ковалски, цитиран от полските аграрни медии.

„Това показва, че по-голямата част от украинската царевица все още се изнася“, каза държавният секретар в министерството на земеделието Януш Ковалски. Той също така посочи, че Полша не може да наложи мита сама, нито може да бъде наложен защитен инструмент като депозит, тъй като това не е предвидено от законодателството на ЕС.

Януш Ковалски припомни, че с Регламент на ЕП и Съвета до 5 юни търговията със селскостопански продукти с Украйна е либерализирана. Този регламент въвежда нулеви мита върху определени продукти от Украйна, преустановява прилагането на системата за входно ценообразуване, преустановява всички тарифни квоти и предвижда, че дори след изтичането му няма да се налагат антидъмпингови мита върху вноса с произход от Украйна.

„След края на периода на либерализация на търговията с Украйна ще трябва да вземем много трудно решение какво да правим по-нататък. Като Министерство на земеделието ние ще се стремим да изключим някои продукти от либерализацията, да защитим полската птицевъдна индустрия, полските ябълки и индустрията за преработка на сокове“, подчерта Ковалски.

Всяка държава може да докладва за нарушаване на правата на своите фермери
Той уточни, че има защитна клауза в действащия регламент, клауза, която дава възможност на Полша и всяка друга държава да отправи искане до Европейската комисия за започване на официална процедура по разследване, ако има признаци за нарушение на интересите на полски фермери или от други докладващи държави.

„Искаме да се възползваме от тази възможност и ще убедя цялото полско правителство да отправи такова искане. Да защити твърдо интересите на полските фермери и да поиска от ЕС, например, финансиране на инфраструктура за съхранение или обезщетение на фермери, които понасят загуби поради геополитически причини. Вярвам, че моята инициатива за обяснителната процедура ще бъде добра идея и добър инструмент за спечелване на най-добрите условия за защита в преговорите с Европейската комисия и други страни“, добави Януш Ковалски.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X