Не допуснахме загуби по Програмата за развитие на селските райони и програмата по рибарство, каза Явор Гечев

Не допуснахме загуби по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), което се случва рядко. Още по-рядко се случва да няма загуби по програмата по рибарство – в текущия период няма. Това заяви министърът на земеделието Явор Гечев по време на открито заседание на служебното правителство за отчет на дейността му през изминалите близо шест месеца.

Той допълни, че няма кризи в сектора. „Завършихме Стратегическия план по новата Обща селскостопанска политика, който в себе си включва Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), директните плащания, програмата за лозаро-винарския сектор, програмата за пчеларство и секторните интервенции“, каза министър Гечев, посочвайки, че 8 млрд. евро са средствата, които ще стигнат до земеделските производители.

Земеделският министър подчерта, че секторът на земеделието е бил един от най-тежко засегнатите от кризата. Затова над 1 млрд. лева средства са дадени и от държавния бюджет, и от европейски инструменти.

Гечев цитира конкретни данни, според които 172 млн. лева са достигнали до животновъдите по схемите за преходна национална помощ, 660 млн. лева по схемите за директни плащания са достигнали до 540 000 стопани, 62 млн. лева са отишли за секторите „Свиневъдство“, „Птицевъдство“ и „Лозаро-винарство“ по извънредната помощ заради войната в Украйна, 46 млн. лева са получили извънредно 31 000 стопани допълнително по отношение на украинската помощ от ПРСР, 143 млн. лева ресурс по отношение на мерките, свързани с КОВИД-19, 426 млн. допълнителна държавна помощ за всички земеделски производители, 100 млн. лева е сумата, която е от приспаднатия акциз за газьола, 4 млн. лева за рибарския сектор за противодействие на ковид.

„Освен всичко това, над 4000 проекта бяха обработени от Държавен фонд „Земеделие“ само за периода на нашия кабинет“, посочи служебният министър, уверявайки, че това е нормата за около две години. „Наваксахме тежки изоставания в сектора. Завършили сме и всички мерки по Плана за възстановяване и устойчивост, написани са и сме готови да ги стартираме. Успяхме да завършим и утвърдим и програмата по рибарство“, заключи Явор Гечев.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X