Микроелементите предпазват младите растения от стрес

Те са важни и за залагане на репродуктивните органи

Освен основните хранителни вещества, младите растения предназначени за производство на разсад се нуждаят и от определени микроелементи, които са важни в началния период от тяхното развитие.
Наличието на цинк в хранителната среда прави растенията по-устойчиви на стресови фактори, като температура, влага, рН на почвата и др. Цинкът благоприятства и развитието на силна коренова система. Борът е микроелемент, който е необходим в много малки количества, но в същото време с много голямо значение. Той подпомага придвижването на всички хранителни вещества до всяка точка на растението, както и залагането на повече репродуктивни органи (цветове).
Всичко това показва, че с оптималното задоволяване на разсадите с хранителни елементи се залага и успеха на бъдещата реколта.
За улесняване на тази дейност в търговската мрежа се продават готови комбинирани стартерни торове, съдържащи всички необходими хранителни елементи. Торенето само с оборски тор, който не е балансиран по отношение на съдържание на хранителни вещества, не е достатъчно.
При приготвяне на торопочвената смес за сеитба и пикиране на разсади, могат да се ползват готови формулации торове със съответните за различните растителни видове норми.
В случай, че се използват еднокомпонентни торове най-общо може да се прилагат следните норми: 1,5 кг азотен тор, 2,5 кг суперфосфат, и 0,75 кг калиев сулфат за 1 куб. м торопочвена смес. Задължително условие е торовете предварително да се размесят много добре със субстрата.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X