Болести и неприятели готвят нашествие срещу житните култури

Промяната в технологиите се отразява неблагоприятно върху фитосанитарната картина на полето

В новия сезон 2023 земеделцитеги очаква сложна обстановка на полето. От безснежната и топла зима, предшествана от сухата и продължителна есен, може да се очаква сериозно нашествие от болести и неприятели по зимните житни култури – пшеница и ечемик.
Повишаването на температурите ще благоприятства развитието на болестите
Визуално, голяма част от зимните житни култури се намира в много добро състояние. От една страна, това е много добър хранителен субстрат за фитопатогените, а от друга, – мощна хранителна база за неприятелите. Към момента разпространението и развитието на болестите все още се намират на сравнително безопасно ниво – срещат се септориоза, кореново гниене, брашнеста мана, ръжди и др. При по-нататъшното повишение на температури обаче може да се стигне до епифитотийни ситуации – както масови, така и локални. За да не се допусне това, посевите трябва непрекъснато да се наблюдават и при необходимост да се вземат своевременни решения за контрол на болестите.
Гъстите посеви са благоприятни за болестите
Гъстите посеви, представляващи плътни агроценози, са изложени на повишен риск от гъбни и вирусни болести. Този риск е по-голям за рано засетите посеви, при които е имало и условия за ранно поникване и развитие. Тъй като есента беше топла и много дълга, безусловно ще има и болести по листата: брашнеста мана, кафява и жълта ръжда, септориоза, а по-късно, в зависимост от условията, може да се появи и фузариум по класа. Затова точна прогноза отсега не може да се направи, но ако времето през пролетта е преобладаващо сухо, а в цъфтежа дойдат дъждове, фузариумът е неизбежен. Земеделците трябва да са готови за всичко. Дори ако прогнозите са за суша, стопаните трябва да имат запас от фунгициди, които да са ефикасни срещу фузариум.
Редките и слаби посеви също са изложени на рискове
Специалистите очакват ентомокомплексът тази пролет да се прояви по-агресивно, отколкото фитопатогенният комплекс. Последните години зимите бяха много сухи и топли, а това е благоприятна среда за оцеляване и запазване популациите на насекомите. Настоящата зима също  е без сериозни студове, което се отрази благоприятно върху ръста в численността навредителите. При редките и по-слаби посеви са възможни поражения от вирусни болести. Вегетацията на пшеницата не беше преустановена напълно почти през цялата зима, което създаде условия за непрекъснати инфекции от болни към здрави растения. Дори слаби препръсквания от хладни капки дъжд са достатъчни за заразяването с вируси, но най-голяма роля за разпространяване на вирусните инфекции носят преносителите – въшки, цикади и др. насекоми.

Цялата статия е достъпна само за абонати на електронното издание на вестник „Гласът на земеделеца“. Абонирайте се тук!

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X