Транзит – да, внос -не! Полските фермери блокираха границитe с Украйна

Полските фермери блокираха границите с Украйна и спряха транзита на зърно с протести, организирани на няколко гранични пункта. Фермерите излязоха по пътищата с трактори, носещи полски флаг и плакати с послания към правителството да се намеси и да предприеме действия срещу зърното, което влиза в страната от Украйна без никакъв контрол на цени, които фалират местните производители.

Полските фермери категорично се противопоставят на ситуацията с износа на зърно от Украйна, което драстично се отразява на икономическата им дейност. Тази сутрин те подкараха тракторите си към граничните пунктове и блокираха транзита в знак на протест срещу решенията на ЕС и вътрешните решения относно свободната търговия с украинската държава.

Подобно на ситуацията у нас, цените на зърното на полския пазар падат и има голям проблем с продажбата на суровината. Изключително драматична е ситуацията в източната част. Фермерите казват, че им е писнало и настояват за незабавна намеса на правителството, а не само за обещания.

Фермерите блокираха пътищата, а с това и камионите, превозващи зърно от Украйна. Протестиращите разлепиха плакати и се събраха на полето. Земеделците не отказват да помогнат на украинците, но казват твърдо „не“ на вноса на зърно със съмнително качество. Те позволяват преминаването само на леки автомобили от Украйна за Полша и от Полша за Украйна. Те не позволяват достъп на камиони и транспортни средства. Според договореностите с участниците в сбора, автомобили с хуманитарна помощ, гориво и храни се пропускат до границата с Украйна в Дорохуск. Предстои да се пусне същият вид товарни превози и в другата посока, а протестът ще продължи до полунощ на 3 февруари. В протеста през първата част на деня участваха около 100 трактора и 300-400 души.

На терминала Staszów, както фермерите съобщават от много седмици – украинското зърно се претоварва от мотриси в камиони за доставка до складовете на полските компании за изкупуване и преработвателни предприятия. Местни фермери документираха тази практика и се опитаха да предупредят политиците в региона, както и в столицата. Конкретен интерес и действия обаче не са получили.

„Правителството не показва воля някак да реши този проблем, затова излизаме на улицата. Ние изискваме пълен санитарен и качествен контрол на продуктите, транспортирани през нашата граница, така че те да бъдат подложени на същите строги мерки, които се прилагат за полските производители“, каза един от участниците в протеста. „Ще протестираме денем и нощем и ако трябва ще останем тук до второ нареждане, докато правителството най-после вземе конкретни мерки“, каза друг фермер.

В понеделник въпросът за евтиния внос на зърно от Украйна беше обсъден в Брюксел, на Съвета на министрите на земеделието на ЕС. Въпреки документ, подписан от няколко държави, включително България и Румъния, в който се искаха спешни мерки, включително въвеждане на такси за количествата внесена царевица, присъстващите на срещата министри не успяха да постигнат съгласие . След дискусиите еврокомисарят по земеделието обяви, че ще има предложения за мерки от страна на Европейската комисия , като се има предвид помощта за фермерите, които не могат да реализират продукцията си.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X