Жадни култури: Адаптиране на растенията към сушата

Абиотичните стресове, като неблагоприятни условия на околната среда, могат силно да намалят производителността на културите, като потенциалните загуби на добив варират от 50% до 70%.

Сушата е основен фактор, който ограничава добивите от култури в световен мащаб и нейното въздействие може да бъде пагубно както за дребните, така и за големите фермери.

Сушата засяга растежа и развитието на растенията, намалявайки ефективността на фотосинтезата. Сушата може също така да увеличи чувствителността на културите към вредители и болести, които взети заедно допринасят за загуба на добив.

Разработването на по-устойчиви на суша сортове е важна стратегия за смекчаване на въздействието на сушата върху добивите. Устойчивите на суша култури са тези, които могат да издържат на периоди на недостиг на вода и въпреки това да дават разумен добив.

Основните характеристики, допринасящи за устойчивостта на суша при културите, включват:
-> Адаптиране на кореновата система и реакцията на корените
-> Медиирани от устицата реакции на суша
-> Производство на кутикуларен восък
-> Характеристики на листата, включително стареене, характеристика оставане зелена и площ на листата
-> Ранен цъфтеж и избягване на сушата (включително модулиране на метаболизма на фитохормоните)
-> Подобрена ефективност на разпределението на въглерод

Напредъкът в разработването на устойчиви на суша сортове култури, заедно с внедряването на ефективни системи за напояване, подобряването на здравето на почвата и микробиомния баланс и насърчаването на устойчиви земеделски практики може да допринесе за поддържане на оптимален добив при неблагоприятни условия на околната среда.

Изображение: преглед на характеристиките, допринасящи за устойчивостта на суша

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X