Дафинов лист – LAURUS

Дафинът (Laurus nobilis) за древните гърци и римляни е символ на благородство и победа. Родината му е Мала Азия и Средиземноморието. В по-южните райони у нас могат да растат отделни дървета и храсти. При домашни условия една саксия е достатъчна да задоволи нуждите на домакинството. 
Дафинът е вечнозелено дърво или храст. Оставен свободно да расте на открито може да достигне 18 м височина, с много и добре облистени клонки. Листата са тъмнозелени, плътни и с гланц. В основата им се залагат цветните пъпки. Цветовете са дребни, бледозелени или жълтеникави, събрани в съцветие сенник, със силен аромат. Плодът е черна едносемеделна костилка.

Благоуханният дафинов лист отдавна е всепризнат повелител на кулинарията. Без него трудно можем да си представим редица ястия и маринати. Но вместо да купуваме изсушените листа от магазина, можем сами да си го отгледаме в двора и винаги да имаме под ръка свежа суровина от тази ароматна подправка.
Благородният лавър е вечнозелен храст или дърво, достигащ до 18 метра височина. Неговите млади листа, освен в готварството, се използват и като лечебно средство. Клонките се отрязват през есента, когато в тях има най-много етерични масла, и се сушат на сянка.
ОТГЛЕЖДАНЕ
По принцип резитбите се отразяват благоприятно на това непретенциозно растение, като чрез тях се сдобиваме не само с подправка, но и можем да придадем на дръвчето най-разнообразна и дори причудлива форма. От него може да се оформят красиви живи плетове, а също и атрактивни акценти в декоративната градина.
Дафинът е доста студоустойчив и издържа до минус 15 градуса. А ако въздухът е достатъчно сух, може да понесе и по-ниски температури. Той няма големи изисквания към почвата и практически се развива добре на всякакви терени, освен на заблатени места.
Лавровото дърво прекрасно може да се отглежда и в домашни условия като стайно растение в по-студените райони, като през лятото се изважда на открито, за да поеме слънчевите лъчи. В тези случаи саксията с него трябва да се разполага на добре огрявани от слънцето места, макар той да понася добре и сянката. През зимата съответно трябва да му се осигури по-хладно помещение, където температурата не бива да надхвърля 18 градуса.
Единственото съществено условие, от което зависи доброто му развитие, е да се полива правилно, като не се допуска в никакъв случай преовлажняване на почвата. Добре е също листата му да бъдат пръскани редовно с вода. Това спомага да се предотврати появата на вредители и особено на щитоносната въшка, на която той е любимец.
При поливките е хубаво във водата да се добавя сода за хляб – половин чаена лъжичка на 1 литър вода.
 РАЗМНОЖАВАНЕ

Дафиновият лист се размножава чрез семена, които по-старите дървета дават обилно. Преди посаждането им трябва да се отстрани меката им обвивка, тъй като тя задържа прорастването. Препоръчва се засяването да се извърши през есента. Ако това е невъзможно, се държат в пясък на хладно място до пролетта и тогава се засяват в почва. Когато покълналите растения образуват две листа, вече може да се прехвърлят в саксии или на постоянно място в двора.
С резници се размножава през март-април, като те се взимат от добре узрели, но все още невдървени клонки, като се отрязват с дължина 6-8 см. При отрязването им ножът не трябва да стига до края, а частично да се откъсне и кора с прилежащите й тъкани, така че да се получи своеобразна пета малко под последния възел. Най-долните листа на резника се отстраняват. За вкореняването си той се засажда в едър пясък на дълбочина няколко сантиметра. Ако са повече на брой, резниците се подреждат по схема 10х10.
Отгоре се покриват с полиетилен като в минипарник, за да се запази добре влажността на въздуха над тях, но той не бива да ги докосва, за да не загният.
Вкореняването става след около месец, след което младите растения се прехвърлят в саксии с диаметър 7-9 см, напълнени с градинска пръст.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X