Режем дръвчетата

Основната цел на резитбата на овощните дръвчета в градината е да поддържаме оптимални условия за растеж и усвояване на слънчевата светлина от дървото през целия му живот. С възрастта плодните дървета променят не само размера и структурата на короната си, но и характера на плододаване. В резултат на това прилагаме следните видове резитби:

Формираща
Тя се състои в резитба на млади дръвчета с цел стимулиране на растежа и формиране на короната от силни и правилно разположени в пространството клонки. Ако в млада възраст не се прави резитба за прореждане, дръвчетата придобиват разхвърлена корона с много преплитащи се в нея клони. В плододаваща възраст от такива дървета не може да се очаква добра реколта. Правилно формираната корона никога не е гъста.

Регулираща
Регулиращата резитба се прилага на влезлите в плододаване овощни дървета. Основната й задача е да постигнем по-добро осветление във вътрешността на короната, чрез прореждане, за да се гарантира нормален годишен растеж на клоните и увеличаване на годишната доходност на овощните дървета.

Подмладяваща
Тази резитба се прилага на стари, със забавен или спрял растежа плодни дървета. За възстановяване растежа и плододаването на такива дървета, те се режат силно, а такава резитба се нарича подмладяваща. Плододаващите клони стареятт и добивът от тях с годините намалява. За да се стимулира образуването на млада, плододаваща дървесина, старите и слаби дървета трябва да се режат по-силно.

Възстановителна
Възстановителната или подмладяваща резитба на плодните дървета се прави за възстановяване на короната и възможността и да плододава след повреди от измръзване, механични повреди и други причини. Възстановяването на овощните дръвчета започва с изрязването на сухи клони и клонки. След това се съкращават основни и странични клони с различна дължина в зависимост от характера на повредите, с което се стимулира силен растеж.

Съобразно сроковете, резитбата е два вида: зимна резитба и лятна (по време на вегетация). Зимна резитба може да започне веднага след листопада и да продължи до средата март, докато плодните пъпки и дървото са в състояние на принудителен покой. Ако в градината стопаните отглеждат различни овощни видове, резитбата започва от по-студоустойчивите – ябълка, круша, слива, а след това се режат и останалите – череша, вишна, дюля.

Предишна статияДафинов лист – LAURUS
Следваща статияКъсно зимно пръскане

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X