Доц. Иван Соколов: Международен панаир Пловдив се развива

„Въпреки политическия натиск и политическите игри през последните месеци, Международен панаир Пловдив се развива. Панаирната дейност бележи ръст. Панаирът е тук, организира изложения и нищо няма да се строи на мястото му“. Това заяви доц. д-р Иван Соколов – главен директор на Международен панаир Пловдив, на пресконференция по повод откриването на международните специализирани изложби АГРА 2023, ВИНАРИЯ 2023 и ФУДТЕХ 2023.

Той открои положителните тенденции в Осмото издание на мегаизложението и подчерта, че се очакват много успешни резултати. „В мегафорума участват над 600 фирми от 25 държави. Присъстват производители и дистрибутори от над 170 сектора. АГРА е най-мащабната от 2010 година насам. Имаме богата съпътстваща програма с 30 събития за пет дни. Отново ще отличим най-авангардните иновации сред 36 заявени продукта. Горди сме, че след четиригодишната пауза Конкурсът „Златен ритон“ отново е факт. Очакваме и много участници в конкурса „Избор на потребителя“, посочи доц. Соколов.

Мегафорумът за агробизнес, вино, храни и оборудване е единствен на Балканите. Провежда се под егидата на Министерството на земеделието и е най-представителната платформа за аграрна индустрия. Осмото издание е резултат от партньорството на Международен панаир Пловдив, АГРОТЕХ, Селскостопанската академия, Университет по хранителни технологии и Съюза на енолозите в България.

В пресконференцията участваха г-н Богомил Бонев – Изпълнителен директор на Международен панаир Пловдив, доц. д-р Иван Соколов – Главен директор на Международен панаир Пловдив, проф. дн инж. Мартин Банов – Председател на Селскостопанска академия, проф. д-р инж. Пламен Моллов – Ректор на Университета по хранителни технологии, инж. Красимир Коев – Изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по лозата и виното, Николай Митев – Председател на Асоциацията на производителите и вносителите на агротехника и технологии в България (АГРОТЕХ).

„600 участници от цял свят си дадоха среща в Пловдив, за да споделят най-новите тенденции в земеделието, производството на храни и вино“, заяви и зам.-министърът на земеделието Тодор Джиков. Той изтъкна, че за да се продаде нещо, то трябва да се покаже, а най-доброто място за представянето му е именно Международният панаир Пловдив. „Тук е място за диалог и се вижда докъде сме стигнали и колко още трябва да изминем. Пожелавам на участниците добри сделки, а на земеделските стопани да видят повече добри идеи за своя бизнес“, каза Тодор Джиков.

„С екипа на Международен панаир Пловдив работихме усилено цяла година за настоящата АГРА. Ще се убедите, че 31-вото издание е по- мащабно, по-богато. Асоциацията също се разрасна и в нея членуват 48 компании – производители и вносители на земеделска техника“, каза председателят на АГРОТЕХ Николай Митев. Той сподели задоволството на членовете от миналогодишното изложение и изтъкна, че имат оптимистични очаквания и за АГРА 2023. По думите му аграрният бранш е нетърпелив да види новостите, затова няма да пропусне възможността, която предлага изложението. „Имаме множество премиери на машини, техника и оборудване“, каза Николай Митев и обяви, че очаква много посетители. Те ще се насладят на хубава храна, приготвена по модерен начин с продукти от близки ферми. Такава е концепцията на предстоящия Street Food Fest, при който вкусните специалитети вървят с разнообразна забавна програма.

„Селскостопанската академия участва на изложението с пълен набор от научни институти, научно-изследователски центрове и научни станции“, посочи председателят на академията проф. Мартин Банов. По думите му усъвършенстването на сортовете е една от най-важните задачи на научната институция, като общият брой на поддържаните сертификати за 2022 година са 263, от тях 255 за растенията, а за породи животни – 8.

„Университетът по хранителни технологии регистрира солидно участие в 8-то издание на международните изложби АГРА, ВИНАРИЯ и ФУДТЕХ“, съобщи ректорът проф. д-р Пламен Моллов. Студенти и преподаватели на висшето училище се включват активно в два от конкурсите в деловата програма. Бъдещите технолози събират и обработват отговорно анкетите в конкурса „Избора на потребителя“, чиито резултати ще станат ясни в петък, 24 февруари. Още утре обаче ще бъдат връчени златните и сребърните медали от международните дегустации за вино и високоалкохолни напитки. „Тази година престижните призове „Златен ритон“ са четири“, открехна завесата проф. Моллов и съобщи за голямата конкуренция между участниците. 130 проби са били оценени от 14-членно експертно жури, а победители ще бъдат наградени във вторник, 22 февруари.

„Произведените количества вина за 2022 година са 88 млн. литра, което е с един милион по-малко от 2021 г.“, посочи Красимир Коев, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното. По думите му се увеличава броят на опериращите изби у нас, които са 358. Наблюдава се увеличение на произведените и реализираните количества ракия, които за тази година са 37,2 млн. литра, с 2,3 млн. повече от предходната. Най-често в България се внася вино от Нова Зеландия, ЮАР, Австралия, Чили и Аржентина, посочи Коев. През 2022 година са внесени 1,95 млн. литра. Общият износ на вино е 42 млн. литра. „Това са данни на Националния статистически институт и не са окончателно обобщени“, уточни той и допълни, че се опитват да наваксат количествата от преди пандемията, когато сме изнасяли по около 64 млн. литра вино годишно.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X