Националното сдружение на българските лозари настоява за изпълнение на дадените от служебния кабинет обещания

Националното сдружение на българските лозари (НСБЛ) съобщи за БТА, че е изпратило писмо до министъра на земеделието Явор Гечев и заместник-министър Тодор Джиков с призив да изпълнят даденит обещания. Това се случва няколко месеца след протеста на лозарите през ноември, когато те настояваха за ясни правила, критерии и прозрачност в политиката за бранша.

НСБЛ е отправила въпрос по четири точки.

Първата от тях е помощ във връзка с войната в Украйна. В писмото се напомня, че служебният кабинет е обещал адекватно подпомагане за пролетта на 2023 г. на база актуализирани технологични карти, но карти все още липсват. „Определено не се виждаме като бенефициенти по подмярка 22.1 и 22.2. Там намираме само картофи, но винени лозя няма“, заявява НСБЛ.

Втората точка в писмото са агроекологичните мерки и други мерки за подпомагане по Стратегическия план. В нея НСБЛ апелира за обучителен семинар за членове на сдружението, на който представители на Министерството на земеделието да разяснят как точно предвидените мерки могат да бъдат приложени към лозарските стопанства и на база на технологичните карти да се направи сравнителен анализ между размера на разходите и на финансовото подпомагане. Така НСБЛ ще може да разясни мерките на своите членове и да „изпълняваме функцията си на браншова организация, осведомявайки и подпомагайки членовете си, а не организирайки протести“.

Третата точка е мярката за специализирана лозарска техника, която според НСБЛ е обещавана многократно както от служебния кабинет, така и от изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ) Красимир Коев. Тази мярка в Стратегическия план е допустима за изпълнение само при проекти на групи или организации, което я прави почти неприложима, пише в писмото. „Не виждаме да е предвиден и бюджет за нея“, се допълва в писмото.

Четвъртата точка е относно програмата за зимни пръскания, по която предстои нотификация. Въпреки че тя в голяма степен е в правомощията на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), НСБЛ апелира за съдействието на служебния кабинет, за да получат лозята помощ за зимни пръскания. И то не само за фенофаза 0, а от 0 до 11.

НСБЛ очаква отговор и се надява да продължи добрата комуникация в дух на партньорство с Министерството на земеделието и всеки да направи необходимото, „за да се спаси този традиционен за България отрасъл“.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X