Екосхема за разнообразяване на отглежданите култури – изглежда ясна, но не е

Екосхемата за разнообразяване на отглежданите култури изглежда лесна за разбиране, но всъщност не е, стана ясно по време на пролетния семинар на Съюза на зърнопроизводителите в Пловдив по време на презентацията на изпълнителния директор на НАЗ Наталия Шукадарова за новия Стратегически план.

“ Това е екосхема, която изглеждаше разбираема, а се оказа, че всъщност не е, каза г-жа Шукадарова. И обясни: Примерите, които дадоха от МЗм още повече объркаха стопаните. За стопанства над 30 ха изискването е да се осигурят минимум 4 култури. Като има условия за тези 4 култури в какво съотношение трябва да са. Основната култура не заема повече от 75% от площите в стопанство. Трите основни култури не заемат повече от 90% от площите в стопанството. Какво е основна култура, питат стопаните и кой казва коя ти е основната култура. И ние не знам, и ние това сме попитали. От МЗм ни дадоха пример, в който  имаше 4 култури. За първите 3 основни – пшеница, ечемик, царевица, формират 90% и третата е 10% някаква друга. Но реално като се сметне съотношението на тези 3 култури, които се броят за основни, там има култура, която е може да е под 10% от площите в стопанството. И въпросът е коя култура се брой за най-малката култура в стопанството и според примера на МЗм излиза, че дори с 1 дка някаква различна култура, зеленчук или нещо друго може да се постигне това разнообразяване. МЗм казва, че земеделският стопанин сам си посочва основните култури. Къде ще го посочва това, за да се формира това съотношение също не е ясно. В Карнобат например, се отглеждат само рапица и пшеница и тази схема там не е лесно приложима, дори да оставят угари. По тази екосхема угарта се брои за култура. Попитахме може ли земеделският стопанин да очертае 10% угари, с които да направи четвъртата култура по диверсификацията, съответно да отговори на 4-е процента по ДЗЕС8, като същевременно тези 10% бъдат засети тази година, защото има дерогация. Не ни отговориха категорично.

През 2023 г има дерогация за два от ДЗЕСовете – за сеитбооборота – 35% въртене на културите и ДЗЕС 8, в частта за угари не важи за тази година. Дадените площи могат да се очертаят като угари, но те могат да бъдат засети. Като единственото условие е да не се декларират царевица и соя, тъй като идеята е да са култури за човешка консумация с цел гарантиране на продоволствената сигурност. Другото изискване е да не се посочват същите угари, които са били посочени миналата година по дерогацията и са били засети.

Някои от експертите от МЗм  казаха по време на информационната кампания, че културата, която се засее в 10-процента угарите, трябва да е различна от другите 3 култури, което също не отговаря на идеята за дерогация и осигуряване на продоволствената сигурно. Но този въпрос в момента е зададен към ЕК“, очерта част от притесненията на производителите Наталия Шукадарова.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X