Зърнена реколта 2023 в Европа отново е застрашена от суша

Надеждите на европейските анализатори за добър сезон за зърнопроизводството в ЕС може да не са оправдани

Германският агроанализатор и пазарен експерт д-р Олаф Зиенке пише за това в статия, публикувана на портала Agrarheute.com: „Някои райони на Франция, Италия и Испания вече отново страдат от суша. Последиците за новата зърнена реколта все още са незначителни, но това e засега.

Агенцията за наблюдение на Европейския съюз (MARS) заяви в доклада си от февруари, че липсата на дъжд в някои части на Южна Европа вреди на културите преди пролетния вегетационен период.

Миналото лято Европа преживя тежка суша с огромни последици, особено за реколтата от царевица. Сега сухото време през миналия месец поражда опасения в редица европейски страни, че запасите от влага няма да се възстановят тази година.

В Испания и Италия проблемът за посевите е постоянно ниското ниво на водата в резервоарите и липсата на снежна покривка в планините (особено в Северна Италия). Тази вода е необходима за пролетно и лятно напояване. „Нивата на водата в резервоарите остават тревожно ниски в Централна и Южна Испания“, се казва в месечния доклад на Mars. „В Италия има остър дефицит на валежи в северозападните райони, където почвената влага все още не се е възстановила от миналогодишната суша“.

Във Франция, най-големият производител на зърно в ЕС, недостигът на дъжд все още не се разглежда като заплаха, след като някои региони имаха достататъчно валежи в началото на зимата, добави МАРС. Земеделският орган FranceAgriMer съобщи миналия петък, че почти всички зимни зърнени култури са в добро състояние, а засяването на пролетния ечемик протича по-бързо от обичайното.

„Рискът от суша във Франция обаче поставя под въпрос потенциала на новата реколта. Дъждовете ще бъдат много важни през следващите седмици след изключително сухия февруари“, коментират анализаторите на Agritel.

Припомняме, че в началото на февруари 2023 г. европейската аналитична компания Strategie Grains повиши прогнозата си за производството на мека пшеница в Европейския съюз тази година, посочвайки сравнително добри условия за развитие на културата.

Strategie Grains очаква производството на мека пшеница в ЕС да бъде 129,7 милиона тона през сезон 2023/24, в сравнение със 129,3 милиона тона през януари и първоначална прогноза за 128,7 милиона тона през декември, се казва в доклада за зърното. Това би било с над 3% повече от производството от 2022/23 г., което се оценява на 125,6 милиона тона.

Въпреки това, както и при MARS, Strategie Grains съобщава, че условията във Франция и Испания са много сухи, въпреки че анализаторите казват, че е твърде рано да се намалят очакванията за добивите.

Очакваното увеличение на реколтата може да помогне за увеличаване на износа на пшеница от ЕС през следващия сезон, се казва в доклада.

Strategie Grains понижи прогнозата си за текущия износ на мека пшеница от ЕС през 2022/23 г. с 1,7 милиона тона до 30,1 милиона тона, но повиши прогнозата си за износ за 2023/24 г. с 0,4 милиона тона до 30,6 милиона тона. „Очакваме европейските зърнени култури като цяло да се сблъскат със силна конкуренция от Русия и Австралия на експортните пазари за остатъка от сезона, докато вносната украинска пшеница и царевица продължават да текат към Европа“, се казва в изявление на Strategie Grains.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X