Турция премахна забраната за износ на домати

Турция премахна забраната за износ на домати, въведена от 2 март, предаде турската частна телевизия НТВ.

Министерството на земеделието и горите наложи ограничението, позовавайки се на „необичайното увеличение на цените на доматите в Турция и бедствието, причинено от земетресението“.

Като причина също бе добавено, че е необходимо да се предприемат мерки за гарантиране на сигурността на доставките на храни и стабилността на цените, поради което бяха наложени рестрикции на износа на домати до 14 април. Изключение бе направено само за признатата единствено от Турция Севернокипърска турска република (СКТР), Палестина и Азербайджан.

С решение, публикувано в турския държавен вестник, уведомлението, с което министерството на земеделието въведе ограниченията, бе отменено, с което отпадна и забраната за износ на домати, предизвикала силна реакция от страна на представители на сектора, предаде БТА.

Турските домати са сред най-често срещаните в търговските вериги у нас. Тяхната наличие или липса, според експерти, могат да повлияят на цените на продукта у нас. Реално забраната за износ беше в сила за седмица.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X