МЗм: Зърнопроизводителите имат партньор в наше лице

Министерството на земеделието работи и винаги е работило в защита на българските производители, се посочва в прессъобщение на Министерството на земеделието. От министерството подчертават, че са постоянен диалог с всички сектори и работят в посока „заедно да преодоляваме предизвикателствата, които към момента са свързани с външноикономически фактори“.

По отношение на вноса на зърнени култури, България беше първата държава, която в рамките на Съвета на министрите по земеделие, в края на септември миналата година, поиска отваряне на кризисния резерв. В последните дни на януари еврокомисарят Януш Войчеховски обяви, че Европейската комисия обмисля отварянето на земеделския кризисен резерв. В момента сме в очакване на решението на Комисията. От тази ситуация са засегнати и други държави, с които сме предприели съвместни действия, това са: Полша, Унгария, Румъния и Чехия.

Зърнопроизводителите имат партньор в лицето на Министерството на земеделието в тази ситуация. Това разбиране имаме и от тяхна страна по време на всички срещи, които провеждаме заедно.

Бел. ред. Днешният протест на зърнопроизводителите от някои райони в страната не е организиран от Националната асоциация на зърнопроизводителите. Представители на асоциацията споделиха за „Гласът на земеделеца“, че са в протестна готовност, заради проблемите на пазара, но още не са преминали към активни действия, защото изчакват някакво решение на проблема с блокирания пазар на зърно, както от страна на Европейската Комисия, така и от българските власти. 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X