Европа отваря кризисния резерв, ще подпомогне производителите в три държави заради вноса от Украйна

Помощта е предназначена за страни, в които увеличеният внос на зърно от Украйна е нарушил функционирането на пазара. Сред тях са Полша, Румъния и България

Европейският съюз ще отвори кризисния резерв, след като много страни от източната част на континента, включително и България настояха за това с цел подпомагане на най-засегнатите от вноса на зърнени култури от Украйна страни.

„Ние подготвяме помощ за трите страни, които са най-засегнати от този свръхвнос на зърно от Украйна, тоест Полша, Румъния и България. Пускането на тази помощ е въпрос на дни. Най-големи средства ще бъдат отпуснати на Полша, каза пред PAP Studio еврокомисарят по земеделието Януш Войчеховски.

„Подготвихме пускането на т.нар. кризисен резерв, който е предвиден в бюджета на Общата селскостопанска политика. Този резерв се прехвърля на държавите-членки и те решават кои земеделски производители и при какви условия да предоставят тази помощ“- каза още еврокомисарят.

Помощта е предназначена за страни, в които увеличеният внос на зърно от Украйна е нарушил функционирането на пазара. Сред тях са Полша, Румъния и България. Най-голямата помощ ще бъде отпусната на Полша.

За Полша сумата, която ще бъде използвана в тази посока, е в размер на 30 млн. евро, с възможност за увеличаване от националния бюджет. В същото време тази помощ е независима от вече стартираната от полското правителство под формата на субсидии за продадено зърно, каза политикът.

Войчеховски изрази надежда, че помощта ще бъде ефективна. Както отбеляза той, очакваната зърнена реколта в Украйна през 2023 г. ще бъде наполовина по-малка от тази през 2022 г. – Ситуацията трябва постепенно да се нормализира – оцени той.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X