Какво става на пазарите за торове в България и света

Цените на азотните торове у нас отбелязаха спад през първите месеци на 2023 г. след неколкократните увеличения през 2022 г. Пазарът на торове обаче е в застой. „Някои фермери купиха на скъпите цени, други нямат средства и добивите от зърно ще са по-ниски. Зърното не е продадено, но проблемът с вноса от Украйна не само не се решава, а става още по-зле. Който иска, продава на ниска цена. Просто е хаос“, коментира за „Гласът на земеделеца“ Костадин Костадинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите. По неговите думи масово в Добруджа има липса на влага и фермерите се надяват да паднат повече валежи.

В началото на януари 2023 г. „Неохим“ спря производството на амоняк заради технически проблем, като това е втори застой от ноември 2022 г. насам. По-късно също така временно бяха спрени производствените мощности за амониев нитрат и азотна киселина на компанията. Всички тези дейности бяха възобновени в края на февруари.

Свръхпредлагане в Европа

В Европа и на международните пазари интересът към закупуване на торове от страна на търговците и земеделските производители също е в застой, при наличието на свръхпредлагане. От началото на март фермерите в Европа купуват само абсолютния минимум, от който се нуждаят, и очакват спад в цената, предава agrarheute.de. Намаляването на доставките на газ в Европа след войната в Украйна принуди множество заводи за торове да намалят или спрат производството си.

Някои фактори за натиска върху цените в Европа обаче идват и от международните пазари. Голям дял от съоръженията за съхранение на торове при северноафриканските износители са препълнени и доставките продължават да се увеличават, докато цените на газа падат. Друга причина за ценовия натиск, според анализаторите е, че големият вносител Индия наскоро закупи повече руски торове на значително намалени цени, след като руският износ за Европа спря.

В началото на 2023 г. рязкото понижаване на цените на природния газ доведе до възстановяване на европейското производство на карбамид до около 60-65% от нормалното ниво, докато през 2022 г. производството беше достигнало 20-30% от нормалното. Карбамидът от Европа заема 5% от световното производство, което представлява 11,3 милиона тона, оказващи все пак голямо влияние върху цените.

В средата на март карбамидът във Франция се търгуваше за 400 евро на тон на пристанищата за внос. През втората пазарна седмица на март стойността на калциевия амониев нитрат, доставян на германските пристанища, падна с още 10 евро на седмична база до малко под 390 евро за тон. С близо 30 евро по-евтино се предлага течният тор амониев нитрат карбамиден разтвор при 420 евро за тон. Единствено цените на карбамида изглеждат стабилизирани на малко под 510 евро за тон.

Цените на амониевия нитрат продължиха да се понижават бързо – руският амониев нитрат падна с още 10% под 250 USD/t fob на балтийските пристанища през втората седмица на март. Това заинтригува онези купувачи, които не са чувствителни към руските санкции, като Бразилия и някои клиенти от Африка.

Пазарът в САЩ е в разгара си

Пролетният пазарен сезон в САЩ вече е в разгара си и целият внос на карбамид, доставен през зимата, сега се разпределя в Средния Запад. На фючърсния пазар карбамидът за доставка през март (fob US Gulf) в момента струва малко под 320 USD за тон – и за април 322 USD за тон, с отстъпки от 6 USD в текущата търговия. Цените не се очаква да бъдат по-високи и през следващите месеци. Повечето купувачи – търговци и фермери – все още не са проявили интерес към доставки през 2023 г. и предпочитат да изчакат непосредствено преди следващото приложение на тор на полето, в очакване на по-ниски цени. При високите запаси американският апетит за допълнителни спот товари се очаква да бъде минимален.

В Близкия изток стойността на амоняка също продължи низходящата си тенденция, като падна с близо 70 щ.д./т до 310 USD/t fob поради ниското търсене на амоняк в Азия. Въпреки че това предизвика известна покупателна активност, на пазара има голямо свръхпредлагане и цените ще продължат да падат, докато търсенето и предлагането се балансират.

На последния търг азотът, произведен в Индия, се търгуваше на 330 щ.д./т CFR и отбеляза спад с още 20-30 USD на тон. В Бразилия има изобилие на карбамид и местните купувачи оказват натиск върху търговците да компенсират неотдавнашните спадове на цените, причинени от търга в Индия.

Очакванията за 2023 г.

 Като цяло анализаторите очакват спадът в цените на азота и карбамида да продължи и през 2023 г. Все пак средата е твърде несигурна и както развитието на цените, така и предлагането на пазара трудно могат да бъдат оценени. Една от причините остава все още нестабилният енергиен пазар. Друга причина са последиците от войната в Украйна за пазара на торове.

През 2023 г. в Европейския съюз ще заработи Обсерватория на пазара на торове в ЕС. Европейската комисия вече публикува поканата за кандидатстване на заинтересовани страни, които желаят да се включат в експертната група преди лятото на 2023 г. Поканата е отворена до 4 април.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X