Индия да продължи да ограничава износа на пшеница, за да попълни местните запаси, призовават мелничари

Индия трябва да удължи забраната за износ на пшеница, която е в сила от миналата година, за да помогне да се осигурят по-ниски цени на вътрешния пазар и достатъчни запаси за потребителите, заяви обединение на мелничарската индустрия, цитирано от Ройтерс.

Износът на зърно от Индия, вторият по големина производител в света, нарасна след нахлуването на Русия в Украйна, което повиши световните цени, но внезапното покачване на температурите през март 2022 г. сви реколтата и намали добивите, тласкайки нагоре цените на вътрешния пазар.

Индия наложи забрана за износа през май миналата година, няколко дни след като обеща да достави големи количества зърно на множество страни, разтревожени от главоломно високите цени и сериозния недостиг на основния хранителен продукт.

Въпреки че няма конкретна дата за изтичане на забраната, правителствени и индустриални източници казаха, че е планирано тя да бъде преразгледана следващия месец.

„Усилията на правителството се отплатиха и цените на местно ниво паднаха, което облекчи потребителите и широк кръг от индустрии, включително производителите на хляб и бисквити“, каза Прамод Кумар, президент на Федерацията на мелничарите на Индия, според когото забраната за износ на пшеница трябва да продължи.

Новата сезонна пшеница в Индия току-що започна да излиза на пазара и търговията с новата реколта ще набере скорост през следващите няколко седмици.

Миналия месец Индия изчисли, че производството на пшеница през 2023 г. може да се възстанови до рекордните 112,2 милиона тона, но някои фермери и представители на сектора не са толкова оптимистични поради внезапното покачване на температурите през последните няколко седмици.

Малкият обем на реколтата от миналата година доведе до спад от 53 на сто в държавните покупки до 18,8 милиона тона, което повиши вътрешните цени.

Хранителната корпорация на Индия купува пшеница, за да управлява най-голямата програма за хранително подпомагане в света и да поддържа достатъчно запаси, за да отговори на всички спешни нужди.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X