Когато земеделците възстанат и Господ не може да ги спре

Доказа го успехът на Партията на фермерите в Нидерландия. Чашата на търпението на земеделците преля и в България. След повече от година опити за диалог на всякакви нива, НАЗ обяви ефективни протестни действия.
Зърнопроизводителите изключително рядко прибягват през годините до натиск по този начин.  „Земеделецът е най-търпеливият човек, земята на това го е научила-на търпение. Много се иска за да успееш да го накараш да се защитава себе си, миналото, бъдещето. Европейските костюмари злоупотребиха с търпението на гилдията“, написа във Фейсбук Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. И е безкрайно права. Европейските костюмари този път наистина прекалиха. С арогантното си безразличие си към проблемите на земеделците в България, Румъния, Полша, те отприщиха справедливия им гняв. А най-силен е гневът на търпеливите.
И дори новината, че ще бъде отворен Кризисния резерв, от който да бъдат компенсирани зърнопроизводителите не помогна. Сумата само накара зърнопроизводителите да се почустват още по-унижени. Последната новина е, че президентите на Румъния и България и министър председателят на Полша са договорили с еврокомисар Войчеховски да се отпуснат и допълнителни средства за зърнопроизводителите. Колко повече да са тези пари и как ще помогнат, когато складовете са пълни с миналогодишната реколта, а новата ще се прибира след 3 месеца?
Зърнопроизводителите не искат пари. Те искат безмитният внос на стока, произведена по други правила, със семена и препарати, дарени без пари от запада, изкупена на безценица да спре. Няма друг сектор, пострадал от този внос колкото зърнопроизводството„. Няма друг сектор, в който цените реално да паднаха въпреки инфлацията и то двойно. Слънчогледът от 1600 лв вече се срина на 800 лв/тон. Това са цените отпреди войната. И дори и така пазар няма. А зърнопроизводителите единствени не бяха подпомогнати заради тази война, от която пострадаха най-много.
Едва ли вносът ще спре. ЕС е свикнал като му припари да отпусне по някое евро и да си измие ръцете. Големите членки като Германия и Франция не са засегнати. Служебното правителство се старае, но не може да направи много, а и му остават броени дни. Все пак успя да убеди Брюксел, че проблем има. И това не беше лесно на фона на политическата линия на ЕС. Идеята на една от политическите партии за изграждане на коридори и пристанища за българските производители е добра. Но докато стане …
Този протест трябва да го има. Българският земеделец трябва да защити правата си и бъдещето си. Опасно е да поставиш земеделците на ръба на отчаянието. Най-опасни са хората, които нямат повече какво да губят. А много зърнопроизводители вече няма какво да губят, обявите на ЧСИ са пълни с техниката им. И този път не са само българските земеделци, но и румънските, полските. За съжаление, ще трябва да се преборят с големи геополитически интереси. Затова цялото българско общество трябва да ги подкрепи. Да подкрепи тяхното право да работят и живеят в България и да произвеждат българско зърно. Дано най-накрая костюмарите в Брюксел се стреснат и да разберат, че не могат да жертват български производители с лека ръка. И че първо трябва да се погрижат за собствените си граждани. Които съвестно спазват европейските правила.
Ася Василева

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X