ООН: Светът е изправен пред глобална водна криза

2 млрд. души нямат достъп до безопасна питейна вода, а 3,6 млрд. – до нормални санитарни условия, става ясно от нов доклад на ООН.

Експертите са категорични – светът е изправен пред глобална водна криза, която заплашва да излезе извън контрол.

За последните 40 г. потреблението на вода се е увеличавало с по 1% на година заради нарастващото население и промяната в консумацията и потребителските навици.

Очаква се до 2050 г. броят на хората в градовете, където има недостиг на вода, да нарасне почти двойно – от 930 млн. души през 2016 г. до 2,4 млрд. Докладът прогнозира, че дотогава търсенето на вода ще скочи до 80 процента.

Ако няма мерки, със сигурност ще има глобална криза,

предупреждава Ричард Конър, водещ автор на доклада. Съветва държавите да се стремят към по-добро международно сътрудничество.

“Спешно са нужни силни механизми, които да предотвратят излизането от контрол на глобалната водна криза”, заяви и Одри Азуле, генерален директор на ЮНЕСКО.

В същото време много страни по света се борят със замърсяването на водите. Само седмица преди публикуването на доклада на ООН Албания обяви своята река Вьоса за национален парк – първият по рода си в Европа. Така “последната дива река” на континента ще бъде защитена от бъдещо изграждане на изкуствени бариери, които биха навредили на ценните ѝ екосистеми.

Преди това Вьоса беше заплашена от планове за изграждане на водноелектрически централи в региона.За обявяването на дивата река за защитена са помогнали дългогодишните кампании на неправителствени и екологични групи.

През последните години исторически суши бяха сред бедствията, засегнали страни от Кения до САЩ и Китай. Сухата и топла зима например беше причина за тревожно ниските нива на водата в каналите на Венеция през февруари.

Миналата година в района на Африканския рог изключително тежки суши принудиха 16 млн. души да се изселят. Това накара някои от държавите да търсят начини за съхранение на вода, например с помощта на пясъчни язовири.

Те не са нова практика. Това е техника за събиране на дъждовна вода чрез изграждане на малки язовири по течението на краткотрайни потоци. През дъждовния сезон падащите капки се съхраняват в пясъка, а до хората стигат чрез плитки кладенци, дупки и басейни.

В близост до планините на Мароко местните са изправени пред

постоянно разселване заради сушата

За да се пребори с проблема, Water Foundation си сътрудничи с германската компания Aqualonis, която инсталира мрежа за събиране на мъгла. Тя се нарича CloudFisher, като улавя дъждовните капки по хълмовете на планината Бутмезгида, превръщайки мъглата във вода.

Подобни иновации могат да бъдат част от решението и да помогнат на световното население, 10% от което живее в страни с висок или критичен недостиг на вода.

Разрастването на градовете и промишлеността задълбочават недостига, като

в селското стопанство се използват 70% от световните водни запаси

Освен това сезонната суша ще се увеличи в райони, където в момента има изобилие от вода, включително в Централна Африка, Източна Азия и части от Южна Америка. В същото време безводието ще се задълбочи в Близкия изток и региона Сахел в Африка. Последици ще има и върху растенията и животните, които също толкова сериозно са засегнати от кризата.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини