Как двама братя изградиха фермерски бизнес на стойност 100 милиона паунда за 10 години

Риан Стридом и брат му Марио притежават земеделския бизнес Bokmakierie Holdings. Те са израснали в малкото градче Кракил близо до Жубертина в Лангклуф, Източен Кейп, Южна Африка.

За период от 20 години те са успели да превърнат малка семейна ферма в диверсифициран мега бизнес. През последните 10 години те успяха да увеличат оборота на бизнеса десетократно.

„Плодовете бяха основната дейност на семейната ни ферма, но винаги имахме няколко пилета като допълнителен източник на доходи. През 1996 г., когато баща ми почина, имахме стадо от около 200 птици. Продавахме ги на местно ниво и този малък бизнес се разрасна до точката, в която се регистрирахме за лиценз за домашен месар през 1997 г. Колехме около 1 500 птици седмично и снабдявахме магазини в Кракил и Жубертина, когато дойдох във фермата през 2002 г.“, спомня си Стридом.

През 2007 г. братята придобиват магазин 3m x 6m в Joubertina, откъдето продават пилешките и свинските си продукти. Бизнесът се разраства и те разширяват гамата, за да включат продукти от говеждо и овче месо. Тъй като търсенето и обемите нарастваха, те трябваше да увеличат пространството си в магазините.


Във фермата има 13 къщи за бройлери, а процентът на преобразуване на фуража на всяка къща за бройлери се измерва индивидуално. Риан Стридом казва, че смъртността им е между 4% и 7%.

„През 2010 г. инвестирахме в търговско месарство в Жубертина. След това, през 2019 г., изградихме ново съоръжение за преработка на месо във фермата, където всички поръчки за месо вече се обработват и опаковат за клиенти. “

Strydom казва, че популярността на техните продукти от домашни птици и свинско месо винаги се е дължала на превъзходно качество и размер.

„Ние колим пилетата си на 42 дни, вместо на индустриалната норма от 28 дни. Хората обичат големия размер на нашите порции в сравнение с това, което предлагат другите производители. Това ни позволи да израснем до мястото, където сме днес, със стадо от 109 000 пилета и клане на 2 500 дневно в нашата кланица.“

Основно предизвикателство за техния птицевъден бизнес е високата цена на фуражите, която те трябва да поемат. За да поддържат цените конкурентни, те използват три доставчика на фуражи.

Поради нарастването на обема си, те трябваше да достигнат отвъд Жубертина и местната общност.

„Сега снабдяваме големите търговци на дребно в Източен Кейп, а в птицевъдния ни бизнес работят повече от 80 души“, казва Стридом.

Част от техния успех е фактът, че те участват по цялата верига на стойността. „Ние отглеждаме, колим, преработваме, продаваме и разпространяваме продукта. Това ни дава възможност да добавяме стойност по цялата верига, а също и да управляваме разходите.“

По отношение на овощния компонент на фермата, Стридом казва, че са наследили ферма със стари дървета, които са произвеждали ниски добиви от сортове, които не са били благоприятни на пазара.

„Започнахме със стратегия за подмяна, като постепенно заменихме старите блокове с модерни сортове и овощни градини с по-висока плътност. Засаждаме основно ябълки Fuji и Royal Gala, а всички нови овощни градини са на решетки“, казва Стридом.

Братята са научили някои трудни уроци по пътя, като най-фундаменталният от тях е, че преките пътища не плащат при създаването на овощна градина.

Не подлежи на обсъждане, че подготовката на почвата и напоителната инфраструктура са налице преди засаждането, а засаждането трябва да се извърши в точното време. Една ябълка или круша трябва да бъде в производство след три години и има продуктивен живот от 25 години, след което трябва да бъде заменена.

Изостанете по тези параметри и ще се борите да печелите пари, казва Стридом.
Братята имат 70 хектара земя, с която  работят, но поради несигурността на водата в Лангклуф, Стридом е готов да намали овощните градини на  53 хектара. Той обаче се опитва да получи по-висок добив от дърветата.

„Искам да увелича производството с още 50%. Трябва да стигнем до оптималния добив, но все пак с добър размер на плодовете. Целите изглежда са 80 т/ха за ябълките и 65 т/ха за крушите. След като преминете това, вие сте наказани с по-малки плодове“, казва той.

Strydom казва, че за да подобрят добива на продукцията, те експериментират с разстояние между дърветата, фертигация и драперии.

„Традиционно казахме, че височината на едно дърво трябва да бъде ограничена до 80% от ширината на овощната градина. Вярвам, че можете да коригирате това съотношение на 100% и дори 110%. Тези по-високи дървета обаче имат отражение върху дизайна на короната, особено ако искате да използвате мрежи за завеси. “

Strydom биха искали да имат 60% до 70% от овощните си градини под драпирани мрежи в рамките на следващите пет години. Те експериментират с мрежи с различни цветове, за да проверят как това се отразява на оцветяването на ябълките.

„При ябълките цветът е всичко. Зелената ябълка е добра само за сок, докато червената може да бъде изнесена“, казва той.

Техният процент на опаковане и класификация са се подобрили значително, откакто са въвели мрежите. В миналото, например, те биха получили щети от слънчево изгаряне на 30% до 35% от ябълките Granny Smith, намалявайки ги до качество на сок.

Напояване

Strydom инсталират микро-спринклерно напояване за всички нови насаждения и го използват и за фертигация.

Фермата получава водата си чрез открити канали от Krakeel’s Corner, район с високи валежи в планината Tsitsikamma и водосбора за река Krakeel. Кракил няма язовир за съхранение; Когато вали дъжд и реката тече, водата се отклонява в системата на каналите.

Krakeel’s Corner има между 800 мм и 1 000 мм валежи годишно. В Кракил вали около 500 мм годишно, докато районът точно от другата страна на пътя, където са повечето от овощните им градини, получава само 300 мм до 350 мм годишно.

„Тук можем да отглеждаме само ако можем да доставим водата от  Кракил до нашите овощни градини. Запълваме язовирите си през зимните месеци, откъдето управляваме напоителната си система“, казва Стридом.

Запитани за
звездния им растеж през последните 20 години, Стридом казва, че се опитват да добавят стойност към всичко, което правят във фермата. Те също не се страхуват да изпробват нови идеи, но ако нещо не работи,  го изоставят бързо.

„Опитахме да отглеждаме картофи, имахме хранилка за говеждо месо и фуражна партида за овце и много други схеми. Ако числата не се сумират, затворете го“, казва той.

Strydom вярва, че новите технологии и механизация могат да подпомогнат качеството на продукта. Той може да следи всички климатични данни, нивата на влажност на почвата, данните за напояването и температурните показания от къщите за пилета и различни  помещения в техния бизнес, използвайки приложение за мобилен телефон.

Той вижда потенциал в онлайн продажбите и планира платформа за продажба на месо и доставка до врата.

„Израснахме много бързо и това може да бъде опасно, тъй като растежът може да ви принуди да поемете твърде много дълг твърде бързо, което може да убие бизнеса ви. Научихме този урок в миналото, когато създадохме твърде много хектари нови овощни градини с ограничен бюджет. Резултатите от закърнелите дървета и ниския добив говорят сами за себе си. По-скоро правете по-малко, но правилно.“

Той добавя, че с увеличаване на обемите експозицията на земеделския производител към партньори нагоре и надолу по веригата се увеличават, което от своя страна увеличава риска, свързан с всяка сделка.

„Трябваше да станем по-консервативни, докато растяхме по размер. Bokmakierie нарасна от оборот от R10 милиона през 2011 г. до сегашния ни годишен оборот от R100 милиона. В диверсифициран бизнес като нашия трябва да контролираме всяко подразделение или рискуваме да се окажем с печеливши подразделения, субсидиращи нерентабилни, без да сме наясно с това.“

Братята използват ежедневна счетоводна система и провеждат седмични срещи със счетоводителите си.

„Искам да прогресирам там, където знам днес какво се случи в бизнеса вчера. Това е особено важно за кланицата и месарницата, които имат бърз оборот. Ако имате бизнес, който генерира пари бързо, можете да ги загубите също толкова бързо.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X