Близо 9 милиарда лева генерира Сектор Зърнопроизводство в българската икономика

Сектор Зърнопроизводство е част от Националната сигурност на Република България. Зърнопроизводството е основата на селското стопанство и всяка икономически грамотна държава го разбира и подкрепя. Въз основа на този отрасъл се развиват всички останали.
Освен това зърнопроизводството е основен стълб на българската икономика.
В България има над 35 млн. декара обработваема земя. Сектор Зърнопроизводство получава субсидии, ако изпълни изисквания и спазва тежки евро регламенти приблизително 1 милиард лева на година. Плаща данък печалба само на субсидиите над 150 милиона лева. Сектор Зърнопроизводство изплаща ренти приблизително 3 милиарда лева всяка година.  Паричният поток в Сектор Зърнопроизводство е над 9 милиарда лв., без инвестиции в дълготрайни материални активи. Пряко заети в Сектор З ърнопроизводство са над 20 000 семейства. Всички други фирми, заети с обслужване на сектор зърнопроизводство /семена, препарати за растителна защита, машини, счетоводство, IT, торове и други/ са стотици и оцеляването им зависи от зърнопроизводителите.
Зърнопроизводството е основно перо във външнотърговския износ на България и осигурява постъпления на валутни средства в държавния бюджет, без каквито държавата ни не може да внася стратегически стоки, като горива, отвън.
Президентът Румен Радев съобщи, че в момента в складовете на българските зърнопроизводители има непродадена стока за 3,5 милиарда лева. На този фон компенсациите, предложени от ЕК в размер на 16 милиона евро, изглеждат меко казано смешни. Със сигурност не могат да компенсират никакви загуби. На прага сме на нова реколта, която няма къде да бъде складирана, а Черно море става все по-трудно за корабоплаване.
Ако зърнопроизводителите фалират, това ще нанесе непоправими щети на цялата българска икономика и ще предизвика масов лавинообразен социален взрив, дори и населението все още да не го разбира. Да не говорим за пробивът в националната сигурност. Политиците трябва да бъдат много внимателни.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X