Как да изберем правилния продукт за торене?

В търговската мрежа на селскостопанските аптеки се намират така наречените „универсални торове“: вярно е, че те са икономични и спестяват време (само един продукт за всички растения), но е вярно също така и че покриват нуждите само на растенията в апартамента и на балкона, без да предлагат особени резултати. Тъй като съществуват също и продукти, специфични за всяка категория (зелени растения, орхидеи, мушкати, ацидофили, ягоди, зеленчуци, плодни, киви…), ако желаете да постигнете добър успех, винаги е добра норма да предпочетете специфичния продукт, ако съществува такъв, вместо универсалния.
Всички минерални торове съдържат макроелементи (азот – N, в азотна, амонячна и карбамидна форма; фосфор – P, под формата на фосфорен анхидрид; калий -K, под формата на калиев оксид); те са необходими за растежа и нормалното развитие на всички жизнени функции, заедно с калция, магнезияи сярата. Все по-често те съдържат и ценни микроелементи (желязо, цинк, мед, манганибор), които подпомагат основните функции на растението, като се започне от фотосинтетичната дейност, която в същност осигурява неговия живот.

Основните хранителни елементи са три: азот, фосфор и калий

Торовете с високо съдържание на азот се препоръчват за зелените растения, дърветата (също и плодните) и храстите в процес на формиране, листните и стеблените зеленчуци и тревната покривка, тъй като този елемент служи за развитието на зелената надземна част и кореновия апарат. Фосфорът благоприятства резистентността на болести и климатични стресове: за препоръчване е високо съдържание на елемента в случай на прекалено дъждовни сезони. И накрая, калият е необходим за производството на цветове и плодове, за оцветяването и вкуса: повишеното съдържание е нужно за всички цветни и плодни растения, по време на тяхното формиране.

За повече земеделски новини може да ни последвате във Фейсбук!

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X