Заместник-министър Събев потърси подкрепа от Германия във връзка с вноса на украински земеделски стоки в страната ни

Зърнопроизводството е структуроопределящ сектор за развитието на земеделието и има важна социално-икономическа роля за България. Затова поддържаме активен контакт с производителите и на всеки международен форум акцентираме върху темата с вноса от Украйна, на който е подложен секторът у нас. Това каза заместник-министърът на земеделието Георги Събев по време на среща с Мориц Зайлер, ръководител на икономическия отдел към посолството на Федерална република Германия в България. Той представи българската позиция по темата, както и исканията на българските производители, и допълни, че в рамките на миналата година внесеното количество маслодаен слънчоглед в България е повече от 20 пъти спрямо предходната. „Това е сериозен натиск върху производството на зърнени култури и огромните количества, които влизат в страната се отразяват негативно върху българското производство“, каза още заместник-министърът. Георги Събев коментира, че в момента се работи върху мерки, които да защитите българските земеделци.

С колеги от други държави членки на Европейския съюз (ЕС) обмисляме да бъде въведена гаранция за проследяемост на продуктите и суровините. По този начин ясно ще се види дали те само преминават по създадените т. нар. коридори на солидарност или остават на вътрешния пазар“ даде за пример една от мерките заместник-министърът.

Той запозна Мориц Зайлер и с нуждата от изграждане в най-кратки срокове както на допълнителни складови помещения за съхранение на суровините, така и от осигуряването на коридори, обслужващи и други видове транспорт като например железопътния.

Георги Събев информира още, че 56 млн. евро са били заделени от кризисния резерв за земеделие на ЕС, от които 16,75 млн. евро са предназначени за страната ни. Той уточни, че има готовност Европейската комисия да отпусне нови 75 млн. евро за потърпевшите страни, между които е и България. От своя страна, Мориц Зайлер заяви, че Федерална република Германия ще подкрепи тази действие.

Заместник-министърът подчерта, че България е солидарна с Украйна, но това не трябва да застрашава работата на българските производители. Той обясни още, че у нас съществува проблем и с украинския внос на орехи и мед. „През последните години чрез финансиране от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони бяха подпомогнати проекти за възстановяване и изграждане на орехови масиви. Предостави се и помощ за пчеларите, но с влизането в сила на Споразумението за свободна търговия се получи огромен натиск върху тях“, подчерта Събев.

По време на срещата бяха обсъдени и мерките, които страната ни е предприела във връзка с повишените цени на хранителните продукти. Заместник-министърът посочи, че предприетите мерки до момента от правителството са насочени в три посоки – завишен контрол, законодателни промени и създаването на сайт за цените на основните хранителни стоки, чрез който може да бъде проследена и анализирана цялата информация на едно място.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X