Въпреки протестите на европейските зърнопроизводители Украйна залага на засилване на износа

Игор Валентович

Започналата в края на март възходящата ценова корекция на зърнените пазари бързо загуби позитивния си потенциал. Подобрение на агрометеорологичните условия в САЩ, увеличеното предлагане на зърно от Русия и Украйна, оптимистичните перспективи за новата житна реколта в ЕС и най-вече изчаквателната позиция на големите купувачи още през първите работни часове на април насочи котировките надолу. Само за три работни дни (3-6 април ) цените на пшеницата и царевицата в Чикаго и Париж (Euronext) заличиха спечеления в края на март ценови аванс. Майският контракт пшеница завърши двуседмичния период (30 март – 6 април) на борсата в Париж с отрицателно отклонение от 15 евро, на равнище EUR251,25/т, а цената на юнския контракт царевица ерозира от EUR261,75/т до EUR247,75/т. (EUR363,75 и EUR317,25/т на 6 април 2022 г.). С 12-15 евро през изминалия седмичен период се понижиха и котировките на френската мелничарска пшеница (11,5-12,5% протеин) на експортния пазар – до ЕUR 260FOB Руан (ЕUR 378FOB – 6.04.22 г.).

Негативната международна ценова конюнктура и увеличеното вътрешно предлагане депресираха цените на пшеницата и царевицата в черноморския регион. Според търговски източници котировките „купува” на руска и украинска пшеница вече отново гравитират към $270FOB. Междувременно ценовите идеи на купувачите на украинска пшеница са около $200DAF украинско-полска граница (Izov), $230CIF Констанца (Румъния) и $270CIF Текирдаг (Турция). Анализаторите специално акцентират върху рязкото понижение на индикативните цени на продавачите украинската царевица на експортния пазар, с 15-20 долара – до $230/т, а в редица случаи и до $220FOB. Цените на купувачите на украинска царевица на база СРТ Рени и CIF Констанца се стабилизираха на нива от около $200/т и $220CIF съответно.

Водещият украински експерт Анна Танская коментира, че намалението на цените на продавачите на украинска царевица се дължи на „необходимостта да се повиши конкурентната й привлекателност на световния пазар”. Освен това местните производители увеличиха значително продажбите на фуражно зърно, тъй като остро се нуждаят от средства за пролетната сеитба. Силно депресиращо влияние върху украинските котировки според нас оказаха и фермерските протести в съседните с Украйна страни, където местните зърнопроизводители настояват за строго регламентиране на вноса от Украйна.

Украинците обаче отричат вината си за спада на цените в Източна Европа и залагат на засилване на износа. Вчера, първият заместник-министър на аграрната политика Тарас Висоцки заяви, че през последното тримесечие на текущия сезон (април-юни 2023 г.) при оптимистичния сценарий за работа на зърнения коридор Украйна ще натовари за външните пазари 15,6 млн.т зърнени храни, в това число 10 млн.т по морския коридор и 5,6 млн.т по алтернативните маршрути”

Търговците споделят, че цените на купувачите на украинското сурово слънчогледово масло в края на март спаднаха до $900-950/т CIF България или Турция, като търсенето на западно европейския пазар е много ограничено. Изкупните цени на слънчогледовото семе в Украйна в началото на април се стабилизираха в диапазон 12500–15500 UAH/т или 340–425 $/т СРТ завод. Междувременно местните анализатори специално отбелязват повишението на ценовите идеи на купувачите средно с 30 долара при доставките на украинското сурово слънчогледово масло в България – $450-470/т CIF Добрич/Варна.

За повече земеделски новини може да ни последвате във Фейсбук!

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X