Унгария затяга контрола и предложи връщане на митата върху украинското зърно

Унгария реши да засили контрола върху транзита на украинско зърно през своя територия, съобщава ТАСС.

Целта е да се гарантира, че доставките достигат до страните по местоназначение, а не остават на централноевропейските пазари.

Унгарският министър на земеделието Ищван Наги направи и предложение да бъдат върнати митата и квотите за украинското зърно. Според него подобни мерки са необходими, за да се защитят интересите на европейските фермери, които търпят загуби на фона на доставката на украински храни на пазарите на ЕС на дъмпингови цени.

Европейската комисия каза „не“ на общото връщане на митата върху украинските селскостопански продукти, така че Унгария поема инициативата „да въведе отново мита и количествени ограничения върху група продукти, временно поне върху вноса на украинско зърно и маслодайни семена“, поясни той.

Освен това Унгария ще „продължи да засилва инспекцията на вноса, като обръща специално внимание на транзитните доставки, за да гарантира, че те действително напускат страната“, подчерта Наги.

Киев предложи временно драстично да ограничи или дори напълно да спре износа на зърно за Полша поради недоволството на полските фермери, че по-евтиното украинско зърно подкопава местните цени.

Миналата седмица българският президент и премиерите на други четири страни от ЕС, сред които и Полша, се обърнаха към председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен с искане да се предприемат действия срещу вноса на украински селскостопански продукти.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X