Заместник-министър Събев: България започва да прилага Рамковата програма за местни традиционни и регионални традиционни продукти

Прилагането на Рамковата програма за местни традиционни и регионални традиционни продукти започна с изпълнение на първата мярка, заложена в нея. „Ефективната работа по програмата е гаранция за нейния успех“, това заяви заместник-министърът на земеделието Георги Събев при откриването на първата среща за началото на изпълнението на Рамковата програма. И добави, че първата мярка по нея цели установяване на контакт със заинтересованите страни – местните инициативни групи, местните инициативни рибарски групи, както и представители в областта на образованието, науката, местната власт и туризма.

Събев посочи, че през годините много организации и институции са работили по темата, но липсата на цялостна държавна политика към традиционните храни е попречила на това информацията за продуктите да е на едно място, за да могат всички заинтересовани страни – включително бизнесът и производителите, да надграждат и произвеждат такива продукти. „Това вече ще се промени“, категоричен беше заместник-министърът.

Преминаваме към следващата стъпка за изпълнението на Рамковата програма за местни традиционни и регионални традиционни продукти, а именно събирането и систематизирането на информацията“, отбеляза още той. И припомни, че документът дава методиката за остойностяване на местните традиционни и регионалните традиционни продукти и цели оформяне на правила с цел свършената работа от заинтересованите страни да бъде събрана на едно място. „По този начин ще се потърсят общите неща, ще се идентифицират предизвикателствата и ще бъдат натрупани знания за продуктите, а техните производители ще придобият по-добра видимост от тази, която имат към момента“, коментира Събев.

По време на събитието аграрният заместник-министър подчерта важната роля на общините и местните инициативни групи, които е необходимо да взаимодействат в максимална степен с локалния бизнес за постигането на по-добро развитие на традиционните продукти за съответния регион. Георги Събев представи и напредъка по реализацията на проекта за дигитална карта на българския туризъм, в която ще се съдържа информация за всичко, което може да бъде видяно в страната ни – обичаи, традиции, храна, напитки, култура, история и други.

В срещата, която се проведе в онлайн формат, участваха представители на местни инициативни групи, специализирани гимназии, неправителствени организации от сектора, както и други експерти и заинтересовани страни. Присъстващите се обединиха, че Програмата е политическа рамка, която до момента е липсвала и нейната реализация е важна не само за пряко ангажираните с нея, но и за развитието на страната. Предстои участниците да изпратят информация за всички продукти и проекти, по които са работили с местни и регионални традиционни продукти. „Необходимо е да работим за това да има реални продукти, с реални производители и те да получават видимост. Колкото по-скоро започнем да даваме тази видимост, толкова по-бързо ще се разгръща този потенциал“, каза в заключение заместник-министър Събев.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X