Организации от всички сектори на селското стопанство учредяват Българска Аграрна Камара

Българска аграрна камара ще създадат на Велики Четвъртък организации от всички сектори на селското стопанство. Учредителното събрание на камарата ще се проведе от 16,00 ч. на 13 април 2023 г. в Парк хотел Арбанаси в село Арбанаси до Велико Търново.

Подобна структура, в която участват представители на организации от всички селскостопански сектори у нас, се създава за първи път в най-новата българска история, уточни Симеон Караколев, един от  инициаторите  и съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация /НОКА/.

Аграрната камара ще представлява България в семейството на Копа – Коджека – най-влиятелната Европейска организация на фермерите и техните кооперативи в Европейския съюз. В нея на този етап ще членуват над 8000 производители от всички сектори и подсектори на селското стопанство у нас.

До учредяването на камарата се стигна след три поредни срещи, на които организациите на производителите от селското стопанство дискутираха критерии за представителност, вариантите за разрешаване на спорове вътре в даден сектор, на междусекторно и на национално ниво, както и разработването на краткосрочни и дългосрочни политики за развитие на отрасъла. Домакин на предварителните работните разговори бе Националната овцевъдна и козевъдна асоциация /НОКА/.

На предстоящата учредителна срещата в Арбанаси ще бъде приет устав на Аграрната камара ще бъдат избрани управителни органи.

Официални гости на събитието ще са заместник-министъра на земеделието Крум Неделков, както и представители на  Тракийския университет в Стара Загора и Аграрния университет в Пловдив.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X