Завод за малц за 56 млн. евро ще строи в Плевен френската компания „Малтери Суфле България“

Чрез новия завод се цели удвояване на производствения капацитет на компанията до 60 000 тона малц годишно

В Плевен дават старт на строителството на нов завод на водеща френска компания за производство на малц. Инвестиционният проект е на стойност 56 милиона евро. Това съобщиха за „Гласът на земеделеца“ от кабинета на зам.министър Тодор Джиков, който присъства на първата копка на завода и е част от работната група от българска страна по реализиране на инвестицията.

Чрез новия завод се цели удвояване на производствения капацитет на компанията до 60 000 тона малц годишно и вече има сключени договори за директни доставки с много български производители.

„Инвестиция от този мащаб е много силен знак за бизнес климата в страната и положителен сигнал, че България има всички условия да бъде дом на компании от този ранг“, каза министър Стоянов. По думите му с проекта ще се внедрят иновации от най-ново поколение. „Още един важен факт е, че бъдещите планове на инвеститора са основно свързани с пазара му у нас“, допълни икономическият министър. Той поясни, че с увеличаването на производството, компанията ще задоволи изцяло търсенето на българските пивоварни и ще създаде допълнителни възможности за увеличаване на износа за съседни държави.

„Оценявам високо инвестицията, защото тя е знак, че в страната ни има бизнес среда. И не само, това е поредното доказателството, че българските земеделски производители успяват да отговорят на съвременните предизвикателства и да произвеждат продукция, отговаряща на високо качество“, каза при откриването зам. министър Тодор Джиков.

В момента компанията успява с 45 служители в предприятието им в Плевен да постига около 25 млн. лева годишен оборот. „Това говори за висока ефективност, иновации и максимална механизация”, каза още Никола Стоянов. Той подчерта, че регионът се нуждае от нови работни места, затова още една добра новина е, че компанията планира да използва български изпълнители в хода на строителството.

На събитието присъстваха Гийом Кутюр, представител на група „Суфле“, Клеман Гравро, директор на „Малтери Суфле България“, Н.пр. Жоел Мейер, посланик на Франция, Тодор Джиков, заместник-министър на земеделието, Иван Петков, областен управител на Плевен, Георг Спартански, кмет на Плевен, и др.

„Малтери Суфле България“ е част от френската група InVivo, която е един от водещите производители на малц в света. Компанията има повече от 92 обекта в 38 страни, а в нея са заети над 14 500 души. Подразделението за малц има производство в 12 държави, а в България то развива своята дейност чрез заводи в Плевен и Хасково. Инвестиционният проект, който стартира днес, е на стойност 56 милиона евро и цели удвояване на производствения капацитет на компанията до 60 000 тона малц годишно.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X