Еврокомисията готви нова помощ за страните, чиито зърнопроизводители са потърпевши от вноса на украинско зърно

„Обсъждаме втори пакет от помощи за засегнатите страни членки от износа на украинско зърно, но на този етап няма да дадем повече информация“ – това каза говорителката на Еврокомисията Мириам Гарсия Ферер в отговор на въпрос за решението на Полша и Унгария да спрат неговия внос и обявеното намерение на България да направи същото.

Говорителката все пак допълни, че Комисията си дава сметка за натиска от износа на украинско зърно върху земеделския сектор на тези страни. По-рано се заговори за помощ на обща стойност от 30 млн. евро.

Гарсия Ферер припомни, че първият пакет от помощи от 56 млн. евро е бил приет много бързо и средствата са били насочени към засегнатите веднага. За България от тях бяха отделени 16 млн. евро, които, по думите на неколкократно протестиралите фермери у нас, са крайно недостатъчни.

Гарсия Ферер обаче заяви, че транзитът на зърно не е в компетентността на Комисията и тя не може да го контролира. Това беше в отговор на въпрос за срещата на аграрните министри на Полша и Унгария в опит да договорят условията за транзит на украинско зърно през своите територии.

В същото време Европейската комисия малко по-рано разкритикува в неделя решението на няколко страни от Централна Европа да спрат вноса на зърно от Украйна, предаде ДПА.

Говорителка на Еврокомисията заяви, че търговската политика попада в обхвата на изключителната компетентност на ЕС и следователно едностранните мерки са неприемливи и едностранните действия на страните-членки са неприемливи, особено в такива времена на предизвикателства.

Полша, Словакия и Унгария през последните дни обявиха забрани за внос на пшеница, маслодайни семена и други селскостопански продукти от Украйна, с която граничат.

България също обмисля такова решение, стана ясно от изказване на земеделския министър Явор Гечев.

На този фон не е сигурно дали зърнената сделка ще бъде удължена.

Перспективите за възобновяването на сделката за износ на зърно през Черно море не са добри, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс и ТАСС.

„За съжаление, ситуацията по отношение на коригирането на втората част от споразуменията все още няма тенденция към подобряване“, отбеляза той пред журналисти, информира БТА.

Украинското министерство на възстановяването също заяви, че сделката за износ на зърно през Черно море е застрашена, след като Русия отново блокира проверките на кораби, които плават в турски води съгласно споразумението, предаде Ройтерс.

Договореностите допускат безопасния износ на зърно през някои украински черноморски пристанища във военновременни условия.

„За втори път през последните 9 месеца, откакто зърнената инициатива е в сила, не беше изготвен план за проверка. Нито един плавателен съд не е бил инспектиран. Това застрашава функционирането на зърнената инициатива“, заяви украинското ведомство във „Фейсбук“.

„От 10 април руската страна в Съвместния координационен център (СКЦ) на Истанбул едностранно спря регистрацията на кораби, представени от украинските пристанища за формиране на план за инспекция. Вместо това руснаците сами изготвят план за проверка, като избират кораби от опашката по свое усмотрение, което е в пълно противоречие с условията на зърнената инициатива и неприемливо за Украйна. В резултат на това за втори път за 9 месеца работа на зърнена инициатива не е изготвен план за проверка и не е проверен нито един кораб. Това застрашава функционирането на инициатива“, се казва в съобщението на украинското ведомство.

На 22 юли миналата година в Истанбул беше подписан пакет от документи за доставките на храни и торове на международния пазар. Един от тях утвърждаваше механизъм за износ на зърно от украинските пристанища на Черно море. Друга част от споразуменията касаеше достъпа на руски храни до международните пазари.

Първоначалният срок на споразуменията беше 120 дни, но през ноември беше удължен с четири месеца. На 18 март Русия обяви удължаване на сделката с още 60 дни, но предупреди, че това време ще бъде достатъчно за оценка на меморандума, който беше подписан с ООН.

Западните сили наложиха на Москва строги санкции заради инвазията ѝ в Украйна. Износът на храни и торове от Русия не подлежи на санкции, но руските власти казват, че ограниченията върху плащанията, логистиката и застрахователната индустрия са „пречка“ за такива доставки.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X