Служебният кабинет решава да забрани ли вноса на украинско зърно днес

Правителството решава дали да забрани вноса на украинско зърно у нас. По-рано земеделският Явор Гечев заяви, че страната ни се противопоставя на несправедливото разпределение на украинския внос в Европейския съюз.

Вчера Словакия се присъедини към Полша и Унгария, които наложиха забрана на зърното, както и други храни от Украйна. Причината за това е защита на местния селскостопански сектор, както и здравето на потребителите. В Полша и Словакия са направени проби, според които украинското зърно съдържа препарат, който е забранен в Европейския съюз.

Преди дни от Европейската комисия определиха едностранните забрани като неприемливи, въпреки затрудненията на местните пазари. Повод за това бяха решенията на Полша и Унгария към онзи момент. „Търговската политика на ЕС е изключителна компетентност на цялата общност, така че всякакви едностранни действия са недопустими“, заявиха от ЕК в специално изявление.

Загубите на българските земеделци се изчисляват до момента на 800-900 млн. лева. „Според ЕК няма аномалии в целия Европейски съюз, но по източната част на Европа има много тежки аномалии и аз лично съм тежко разочарован и обиден като български министър на изказването на Европейската комисия, че търговската политика е изключително право на ЕС. Нима ние не сме в правото си да изказваме мнение в Общността“, пита министър Гечев.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X