EК вероятно ще отложи гласуването за удължаване на безмитния внос от Украйна със седмица

Европейската комисия е изпратила искане до постоянните представители на държавите-членки на Европейския съюз да отложат гласуването по въпроса за продължаване на либерализацията на търговията с Украйна от заседанието на Комитета (COREPER II) днес за следващата седмица, за да се намери решение на проблема, създаден от едностранното ембарго, наложено от Полша и Унгария върху украинските селскостопански продукти, съобщи пред Интерфакс-Украйна във вторник в Брюксел дипломат от Швеция, която председателства ЕС.

„Това е проблем. Комисията ни помоли да не гласуваме в рамките на заседанието на Комитета на постоянните представители за удължаване на либерализирането на търговията и този въпрос е в нашия дневен ред като „състояние на нещата“. Комисията се нуждае от повече време, за да подготви мерки и да намери решение за засегнатите страни (Полша, Словакия, Унгария, България, Румъния, които преди това писаха писмо до председателя на ЕК за този проблем). Планът е следващата седмица да гласуваме. Затова комисията ще има време да намери решение“, каза той при условие за анонимност.

В същото време дипломатът подчерта, че целта на ЕС „е да подкрепи Украйна широко и да създаде повече, а не по-малко възможности за износ към ЕС“. „За нас, като председател на ЕС, целта е да намерим единство по този въпрос и да подкрепим Украйна. Виждаме това (налагането на забраната) като проблем, който пречи на нашите планове“, добави той.

В същото време, според събеседника на агенцията, тези пет страни не могат да блокират гласуването за продължаване на либерализирането на търговията, тъй като това изисква квалифицирано мнозинство.

Във всеки случай те не могат да блокират (вота)“, каза дипломатът.

Той също така поясни, че има два аспекта на този въпрос: селскостопанската политика е COREPER I, а търговията и либерализацията на търговията е COREPER II.

„Тези две дискусии ще вървят паралелно – едната дискусия ще бъде за селското стопанство, а следващата седмица ще има среща на Съвета по земеделие и рибарство в Люксембург – този въпрос ще бъде там… Полша едностранно наложи ембарго на украински стоки. Това е лошо за всички. Опитваме се да намерим единство“, каза дипломатът.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X