ЕК обвинява Русия за напрежението сред европейските земеделци

Европейската комисия обвини днес Русия за напрежението, наблюдавано сред земеделците в страните, през които се изнасят украински земеделски стоки. Русия се възползва от всичко това, но за нас е важно да продължим подкрепата за Украйна, така че засегнатите в ЕС да не страдат повече и да можем да намерим решения на проблемите, създадени от Москва чрез блокадата в Черно море. Да не забравяме, че проблемите произхождат от това, настоя говорител на комисията на пресконференция в отговор на множество въпроси.

Посочихме, че националните мерки са неприемливи, заяви той по повод решенията на няколко страни от ЕС да спрат част от вноса от Украйна. Комисията предлага допълнителна помощ, ако едностранните мерки бъдат отменени и се насочим към общоевропейско решение, поясни говорителят, след като ЕК предложи вчера да отпусне още 100 милиона евро за пострадалите земеделци, получили по-рано тази година обезщетения за 56,3 милиона евро.

Новата помощ ще бъде разпределена по изчисления на експерти, за да бъдат обезщетени засегнатите земеделци в граничните държави. В следващите дни ще има подробности, разговорите продължават и ще бъдат редовни, очакваме много бързо решение, добави той. Говорителят отбеляза, че ЕК възнамерява да приложи европейските правила, които предвиждат отпадане на облекченията за украинския внос.

Когато държавите предприемат едностранни мерки в противоречие с европейското законодателство, не откриваме веднага наказателни процедури и не се обръщаме незабавно към Съда на ЕС. Винаги първо има фаза на обсъждане, посочи говорителят. Той поясни, че ЕС разполага с 450 милиона евро за тази година за подкрепа на земеделците, като националните власти имат правото да добавят свои бюджетни средства за обезщетение. За изплатените досега 56,3 милиона евро от ЕС може да се добавят още толкова от правителствата, а по следващите 100 милиона евро може да се добавят още 200 милиона евро национално финансиране, обясни говорителят. Имаме възможност да увеличим съответния европейски бюджет, но все още това не се налага, обобщи той.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X