Европа е изправена пред сериозна суша, българското земеделие също е застрашено

Европа пред е изправена пред нова екоопасност – след като миналата година Старият континент отбеляза рекорд, отчитайки най-сухото лято за 5 века, няколко доклада на ООН и на Европейската комисия предупреждават, че ситуацията може да се повтори.

Според експертите, повечето от държавите в Южна и Западна Европа са засегнати от сушата, като заради променящия се климат нарастват опасенията за водоснабдяването, селското стопанство и производството на енергия.

У нас земеделието също е застрашено. Държавата следи с особено внимание нивата на язовирите. Тези от тях, които се ползват за производство на електроенергия, са с намален капацитет. Въпреки това, от ресорното министерство са категорични – до екстремни ситуации няма да се стигне.

„Към настоящия момент смея да твърдя, че овладяваме ситуацията. Проблемни язовири като „Асеновец“ вече и при тях наблюдаваме вдигане на нивото. Очакваме значително по-суха да бъде годината, но с правилното планиране и пускането на съответните количества нещата могат да бъдат добре координирани. По отношение на останалите язовири, които са свързани с напояване и енергетиката там ситуацията също е добре контролирана“, каза зам.-министърът на екологията Росица Карамфилова.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X