Семейна кравеферма в с. Гомотарци – мисия, макар и сложна – успешна и възможна

Дестинацията днес е Северозападна България, където в китното видинско село от 15 години семействата на Николай Николов и Десислава Кирилова отглеждат елитни млекодайни и приплоди крави от породата „Холщайн“. В момента в стопанството има общо 140 животни, разпределени по възраст – телета, юници и сукалчета. Родителите на младите фермери, които  са брат и сестра, също са се грижили за животни, за да се препитават. Оттук идва и любовта на Деси и Ники към животновъдството – поминък, от който сега изкарват прехраната си с цената на много труд и лишения, а модерната и функционална кравеферма, е тяхна сбъдната мечта. Споделят за трудностите в началото и пътя, по който са преминали, за да ни посрещнат днес с гордост в подреденото си стопанство, което се простира на площ от 1000 кв. м.

Първоначалната инвестиция е направена с кредит за над 150 000 лв. Получили са и помощ от държавата, но основно вложеният капитал е от собствени средства. „Ако човек не рискува, не знае какво ще се случи“, казва Николай, който е категоричен, че много малко кравеферми ще оцелеят в сегашната несигурна ситуация на пазара – с ниски изкупни цени, средно от 0,80 лв – 0,90 лв на литър. „Набляга се на вноса, а в момента млякото е под себестойността си от 1,20 – 1,30 лв, то дори литър минерална вода вече достигна до един лев“, допълва Ники. По думите му, най-голямото перо в бюджета отива за храна, торове и горива, тъй-като кравефермата работи изцяло на електричество.  За да оцелеят на фона на непрестанно нарастващата инфлация сами произвеждат фуражите си, тъй-като обработват и 1700 дка земя, а за тях работи персонал от едва 10 души. Най-голямата помощ в стопанството идва от децата им – третокласничката Ния и Влади, който иска да учи ветеринарна медицина.

За сега бизнесът на ентусиастите, иначе завършили „Право“ и Екология“, върви повече от успешно, а произведената от тях продукция се оказва недостатъчна за нуждите на пазара във Видин. На ден доят повече от тон мляко, като част от него предават на местно предприятие за преработка, а с останалото количество вече трета година влагат в направата на традиционни млечни продукти, като кисело мляко, сирене и кашкавал в собствена мандра, която работи на пропан бутан и на практика, с наскоро открития магазин, се затваря целият цикъл на производство.

Бъдещите идеи за подобряване  облика на кравефермата включват изграждане на система за автоматично постилане на слама,  доилна зала и довършителен ремонт на основния обор. А що се отнася до мандрата, сега усилията са насочени основно към разширяване на капацитета й и разкриване на нови работи места за града и региона.

Десислава Андреева-Тодорова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X