Френска порода овце живеят щастливо в Рабиша

Елитното стадо от месодайната и високопродуктивна порода „Ил дьо франс“ наброява около 500 овце майки в стопанството на председателя на видинския съюз на зърнопроизводителите Жечко Андрейнски, като в началото те са били едва наполовина, заедно с 10 кочове за разплод. От скоро земеделският производител решава да се занимава и със животновъдство, предвид факта, че отглежда 16 000 дка собствена и наета земя, засята със зърнени и маслодайни култури в района на селата Рабиша и Раяновци, от които остават отпадъчни продукти за изхранване на животните. Засадил е и към 700 дка люцерна.

Така, като естествено продължение на дейността си, преди 3 години става горд собственик на овцефермата, която  сам си построява. Тя е най-голямата в региона и се простира на площ от 13 дка. Жечко Андрейнски споделя, че новото му начинание му коства неуморен труд, усилия и средства, но това не го спира да реализира идеите си. Получава съфинансиране по Програмата за развитие на селските райони към ДФ „Земеделие“, като влага и не малко лични средства в закупуването на животните, които изхранва механизирано и засега отглежда в обор, за да намали рискът от зарази.

Тази година стартира и нов проект за подобряване условията на отглеждане при овцете. „В земеделието всичко е рисково“, коментира Андрейнски и съветва, тези, които ще тръгнат по неговия път – да рискуват и да опитат, при наличие единствено и само на силна воля и възможност. „В случай, че ще разчитат на държавни субсидии, те не са достатъчни и това не е правилният път“, откровено заявява фермерът.

Жечко Андрейнски задоволява нуждите на пазара във видинския регион с агнешко месо, особено сега преди Гергьовден, което продава на цена от 12 лв за килограм живо тегло. „Проблем е реализацията на вълната обаче, тя не се изкупува. От както имам животните не съм продал и един килограм“, споделя още той, като по думите му,  по-сериозни са трудностите в осигуряването на работна ръка в отрасъла.

До началото на следващата година овцефермата, която е член на Асоциацията на породата „Ил дьо франс в България“, трябва да разполага с мобилен кланичен пункт, за да затвори изцяло цикъла си на производство.

Десислава Андреева

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X