Европейската комисия прие извънредни и временни мерки относно вноса на ограничен брой продукти от Украйна

Днес Европейската комисия прие превантивни действия по отношение на вноса на ограничен брой продукти от Украйна в рамките на извънредната защитна мярка. Тези мерки са необходими предвид извънредните обстоятелства на сериозни логистични затруднения в пет държави членки на ЕС, сред които и България. Мерките се отнасят само до четири селскостопански продукта — пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе — с произход от Украйна. Те имат за цел да облекчат логистичните затруднения във връзка с тези продукти в България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия. Мерките влизат в сила на 2 май и ще продължат до 5 юни 2023 г.

През този период пшеницата, царевицата, рапичното семе и слънчогледовото семе с произход от Украйна ще продължат свободно да се търгуват във всички държави — членки на Европейския съюз, с изключение на България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия. Продуктите могат да продължат да се движат или да преминават транзитно през тези пет държави членки посредством общ митнически транзитен режим или да отидат в държава или територия извън ЕС.

Успоредно с това България, Унгария, Полша и Словакия поеха ангажимент да отменят едностранните си мерки по отношение на пшеницата, царевицата, рапичното семе и слънчогледовото семе и всички други продукти, идващи от Украйна.

Мерките на ЕС са в отговор на опасенията на земеделските стопани в съседните на Украйна държави членки. В същото време те са съобразени с твърдия ангажимент на Съюза да подкрепя Украйна и да запази способността й да изнася зърно, което е от решаващо значение за изхранването на света и за поддържането на ниски цени на храните, предвид огромните предизвикателства, породени от непровокираната руска агресия.

Тези мерки са част от пакета за цялостна подкрепа за България и другите четири държави членки, предложен от Комисията. Те ще бъдат допълнени с финансова подкрепа за земеделските стопани в петте държави членки и допълнителни мерки за улесняване на транзита на украинско зърно през коридорите на солидарността за други държави членки и трети страни.

Комисията е готова да наложи отново превантивни мерки след изтичането на срока на действие на действащия Регламент за автономните търговски мерки на 5 юни 2023 г., докато продължава извънредната ситуация. Също така, Комисията е готова да започне оценка на положението на пазара на Съюза за други чувствителни продукти съгласно ускорената процедура за защитни мерки, предвидена в предложението за нов регламент за автономните търговски мерки след влизането в сила на настоящия регламент.

Контекст

ЕС временно либерализира целия си внос от Украйна и преустанови мерките си за търговска защита срещу украински дружества до 5 юни 2023 г. Това е  значителна подкрепа за икономиката на Украйна, разкъсвана от войната. Съюзът също така въведе коридори на солидарността, за да гарантира, че украинското зърно може да достигне до най-нуждаещите се държави, тъй като агресивната война на Русия сериозно ограничи достъпа на Украйна до нейните черноморски пристанища. Коридорите за солидарност между ЕС и Украйна се превърнаха в жизненоважен фактор за икономиката на Украйна и нова свързаност със Съюза, като служат и за предотвратяване на световна продоволствена криза.

Увеличаването на трафика по границите между Украйна и ЕС оказа въздействие върху логистичните разходи и създаде затруднения, което доведе до наситени капацитети за съхранение и логистични вериги. Тези изключителни обстоятелства засягат икономическата жизнеспособност на местните производители в тези държави членки. Поради тази причина Комисията оцени ситуацията като основание за незабавни действия в съответствие с член 4, параграф 9 от Регламента за автономните търговски мерки.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X