Зърнената сделка: JPMorgan може да обработи 40 плащания по износ на руско зърно

Американската банка JPMorgan Chase може да обработи още 40 плащания по износ на руско зърно, според два запознати източника, цитирани от Reuters.

Миналата седмица Reuters обяви, че JPMorgan е обработила първо плащане за Руската земеделска банка, която от юни 2022 г. е изключена от платежната система SWIFT заради войната в Украйна.

В момента ООН усилено се опитва да договори удължаване на сделката за износ на украинско зърно през Черно море. Досегашното споразумение изтича на 18 май.

Достъпът до SWIFT за Росселхозбанк, както е известна Руската земеделска банка, е сред ключовите изисквания на Москва, за да продължи да преговаря за зърнената сделка през Черно море. Русия ясно показва, че ако исканията ѝ за премахване на пречките пред износа на руско зърно и торове не бъдат изпълнени, няма да приеме удължаване на сделката. Представители на Русия и ООН ще разговарят по темата в Москва в петък.

Според документ, видян от Reuters, ООН в момента подготвя 40 допълнителни плащания на Росселхозбанк, които да бъдат обработени от JPMorgan. ООН обсъжда с американската банка и износа на руски торове. Според един от източниците JPMorgan е помолена за помощ от представители на американското правителство.

От банката отказаха коментар по темата, същото стори и говорител на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш. Министерството на финансите на САЩ и Росселхозбанк не отговориха на поискания им коментар.

Миналата седмица руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Гутериш е предложил като алтернатива на достъпа до SWIFT американски банки да обработват плащания на Росселхозбанк. По думите му обаче това решение не може да е дългосрочно.

Според източник, близък до JPMorgan, първата трансакция от миналата седмица е била „много ограничена и стриктно наблюдавана“.

Износът на руско зърно и торове не попада в обхвата на западните санкции, но Москва твърди, че ограничаването на плащанията, логистиката и застраховките е пречка пред нормалните доставки.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини