Фермери от Украйна настояват за ясна политика на ЕС по вноса за 5 години напред

Земеделските производители в Украйна настояват за ясна политика на Европейския съюз за вноса на агростоки и храни през следващите 5 години. Проблемите ще продължат, ако до есента Европейският съюз не заяви своята ясна позиция по въпроса, смятат украински агропредприемачи. Според фермери, цитирани от Reuters, забраната за внос на украински агростоки в Полша до голяма степен се дължи на политически опасения преди предстоящите през есента парламентарни избори. Стопаните също така считат, че държавите в ЕС са притеснени от перспективата за увеличаване на потоците на украински продукти към европейските пазари във връзка със стремежа на Киев към членство в ЕС.

„Основният проблем за повечето европейски страни е силната аграрна Украйна, която ще влезе в ЕС с 30 милиона хектара земя“, коментира Алекс Лисица, който ръководи „Украински агробизнес клуб“. „ЕС не знае какво да прави със субсидиите и с вътрешния пазар“, допълни той. Според Лисица Киев трябва да преговаря с Брюксел, а не с отделни държави. „Необходимо е дългосрочно решение, което да действа през следващите пет години – когато се очаква да се проведат преговорите за присъединяване. Ако се вземе едно частично решение днес, ще се върнем към всичко това отново през есента – ще се породи недоволство при френските фермери и при италианските фермери“, посочи той.

Украйна твърди, че селскостопанските й стоки са безопасни

Украинските селскостопански стоки са безопасни и отговарят на стандартите за безопасност на ЕС, подчерта заместник-министърът на земеделието на Украйна пред EURACTIV, точно когато беше сключено споразумение за прекратяване на забраната за внос на украински селскостопански продукти в най-силно засегнатите източноевропейски държави в ЕС. Въпреки че беше постигнато принципно споразумение между Европейската комисия и засегнатите държави-членки за възобновяване на търговията и забрана за внос на няколко агростоки от Украйна, отворен остава въпросът как ще се отговори на опасенията относно потенциалните рискове за здравето на хората, както и на животните и растенията вследствие на украинския внос.

По-рано тази година Словения регистрира внос на 1500 тона пшеница от Украйна със съдържание на забранения в ЕС пестицид хлорпирифос въпреки, че количеството не е било предназначено за вътрешния пазар на ЕС, а за трети страни. По същия начин в Полша са регистрирани редица сигнали чрез Системата за бързо предупреждение на ЕС за храните и фуражите (RASFF). Помолен да коментира тези чувствителни въпроси, Маркиян Дмитрасевич, заместник-министър на земеделието на Украйна, настоя, че няма причина за тревога. Откриването на пестициди, забранени в ЕС, в пратки с пшеница от Украйна допринесе за едностранното решение на няколко източноевропейски държави да блокират целия внос на  украински селскостопански стоки.

Износът е въпрос на оцеляване за Украйна

„От 2016 г., когато подписахме споразумението за асоцииране, прилагаме всички стандарти за сигурност на ЕС“, посочи Маркиян Дмитрасевич в интервю за Euractiv, и допълни, че страната прави това от 1 година. „Украинските храни имат добър стандарт на качество и количеството, внесено в ЕС, ни кара да смятаме, че качеството е приемливо за ЕС и за европейските потребители“, каза той. Според него „няма опасения относно сигурността на украинската храна“. Въпреки че министърът призна необходимостта от допълнително развитие на вътрешната система за безопасност на храните в Украйна, той демонстрира увереност, че това няма да представлява проблем в бъдеще. „Сигурен съм, че това няма да е пречка, която да ни отнеме възможността да влезем в ЕС“, каза той.

Зам.-министърът подчерта важността на селскостопанския износ от Украйна за ЕС, посочвайки, че той е ключов за оцеляването на агросектора в страната. „Разбираме борбите, пред които са изправени нашите съседи заради цените на зърнените култури, произведени и продадени в условията на война“, каза той. „Но в същото време в Украйна имаме война и този износ е от решаващо значение за нас – не за да спечелим пари, не за да спечелим нещо допълнително, а за да оцелеем.“ Посочвайки, че аграрният сектор е един от „най-големите в икономиката на Украйна“, Маркиян Дмитрасевич каза, че е „много важно“ да се даде възможност на украинските фермери да продават стоките си, особено когато започват кампаниите за сеитба и прибиране на реколтата.

Трудни дискусии в бъдеще

По отношение на потенциалното бъдещо присъединяване на страната към ЕС, заместник-министърът призна, че ще бъде предизвикателство да се адаптира селскостопанската система на Украйна към тази на ЕС. „Напълно разбираемо е за нас, а също и за ЕС, че трябва да намерим някакъв компромисен модел за внедряване на украинския селскостопански сектор в европейския селскостопански сектор“, каза той и допълни, че очаква трудни дискусии в бъдеще. „Нашият приоритет е да станем член на ЕС – това е от решаващо значение за Украйна“, каза той и изрази увереност, че „всяка европейска страна разбира“, че това е жизненоважна стъпка за бъдещата сигурност на ЕС. Според Маркиян Дмитрасевич компромис ще бъде намерен.

Лилия Александрова

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X