Площта с маслодайни семена в Украйна може да се увеличи със 112%, най-голямото увеличение – в соята

Площта, засята с маслодайни семена в Украйна този сезон вероятно ще се увеличи със 112% в сравнение с миналата година. Най-голямо увеличение се очаква при соята – със 136% повече, слънчогледът се очаква да нарасне със 108% в сравнение с миналогодишната площ.

Тази прогноза беше направена от анализатори на киевския офис на USDA на международната конференция EURO GRAIN HUB Exchange & Forum, пише Latifundist.com.

Площите със зърно ще намалеят с около 20,4%. Повечето фермери ще намалят площите с ръж, най-малко – пшеница. Прогнозите са, че царевицата ще бъде засята по-малко с 22%, така че общата площ с културата може да достигне 3,3 милиона хектара.

Водещият анализатор в UkrAgroConsult Марина Маринич оценява производството на слънчоглед през 2023 г. на 13,3 милиона тона. През 2022 г. реколтата възлиза на 11 милиона тона.

„Що се отнася до качеството на зърното, сигурна съм, че всички големи стопанства са 100% снабдени с висококачествени семена. Що се отнася до малките и средните предприятия, не мога да бъда 100% сигурна, но познавам манталитета на украинските фермери: ако опитат висококачествени семена, ще бъде много трудно да върнат най-лошите варианти. Така че, най-вероятно през есента ще видим, че цялата ни реколта ще бъде с добро качество“, каза Марина Маринич.

Износът на слънчоглед от Украйна през сезон 2023/24 може да възлезе на около 1,4 милиона тона, което е с 39% по-малко в сравнение с предишната стопанска година.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X