12 държави от ЕС се обявиха срещу спирането на украинското зърно

Министрите на земеделието от 12 страни от ЕС изразиха “сериозна загриженост” относно компромисът, постигнат от Брюксел и пет източни държави-членки на блока за ограничаване на вноса на украинско зърно през тяхна територия. От 2 май до 5 юни ЕК взе решение царевица, жито, слънчоглед и рапица да могат само транзитно да преминават през Полша, България, Румъния, Словакия и Унгария, но не и да се продават на вътрешните им пазари. Преди ден стана ясно, че тези държави настояват тази забрана да обхване и сключени сделки преди 2 май, които в момента физически трябва да се реализират.

В остро писмо, изпратено до Европейската комисия и видяно от Politico, 12-те министри на земеделието заявиха, че сделката „подкопава целостта на вътрешния пазар на ЕС“.

Министри от Франция, Германия, Холандия, Ирландия, Гърция, Австрия, Белгия, Хърватия, Люксембург, Естония, Дания и Словения призоваха за спешно „изясняване“ на споразумението, което те твърдят, че комисията е направила, „без да се консултира с държавите-членки“.

Техните опасения са насочени към това как сделката е свързана с „правилата и функционирането“ на вътрешния пазар на ЕС и задълженията на ЕС към Украйна по споразумението за асоцииране на Киев с ЕС. Писмото призовава за по-нататъшно обсъждане със страните, за да се обясни как и защо са отпуснати 100 милиона евро субсидии заедно с наложената забрана.

„Наложително е да гарантираме, че Европейският съюз е единен и че нашите различия не играят в полза на Русия, особено по този конкретен въпрос, където Русия заплашва да не удължи Черноморската зърнена инициатива, се казва в писмото на министрите.

„Призоваваме Комисията да се върне към прозрачна процедура по установените правила в рамките на функционирането на ЕС и неговите държави-членки“, пише още в писмото.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини