Цените на хлебното и фуражното зърно подновиха низходящия тренд

Игор Валентович

На 3-4 май наблюдавахме рязко повишение на цените на основните зърнени култури в Европа и САЩ. Ценовото рали започна на борсата в Чикаго след атаката на дроновете срещу Кремъл и разговорите за вероятния провал на преговорите по Зърнената сделка. Геополитическият фактор разбуни пазара, ала ценовия възход не продължи дълго. Противно на песимистичните нагласи преговорите за удължаване срока на Черноморската инициатива се проведоха в Истанбул на 10 и 11 май. Срещите на ниво заместник-министри на Русия, Украйна и Турция завършиха без резултат, но страните по сделката се договориха да продължат консултациите в онлайн формат. Впрочем, трудното протичане на преговорите не беше изненада. Седмици преди срещата в Истанбул Русия предупреди, че няма да приеме удължаване на Черноморската зърнена инициатива ако не бъдат изпълнени всички условия на „пакетната сделка”, улесняващи доставките на руските храни и торове. Кремъл настоява за  връщането на достъпа на „Росселхозбанк“до SWIFT; възобновяване на доставките на селскостопанска техника и резервни части; отмяна на ограниченията върху застраховането и презастраховането, деблокиране на сметките на руските компании, свързани с производството и транспортирането на храни и торове и възстановяването на доставките на амоняк по тръбопровода Толиати-Одеса.

За обръщането на вектора на ценовото развитие в низходяща посока освен започването  на преговорния режим повлияха напоителните валежи в пшеничния пояса на САЩ и предстоящото публикуване на първата прогноза на Министерството на земеделието на САЩ за състоянието на световния зърнен баланс през новата 2023/24 маркетингова година. Оповестяване на важни за пазара прогнозни данни се очаква на 12 май и повечето независими експерти очакват оптимистична прогноза за добива от пшеница  в САЩ и ЕС. Междувременно, вчера водещата европейска аналитична агенция Stratégie Grains увеличи оценката си за производството на мека пшеница в ЕС през 2023/24 г. с 1,1 млн.т – до 130 млн.т, в сравнение с 125,2 млн.т – 2022/23 г.

В рамките на изминалите седeм дни (5-11.05.) цената на пшеницата на борсата в Чикаго се понижи с 6,35 долара, до $225,70/т, а септемврийският контракт мелничарско зърно на борсата в Париж (Euronext) поевтиня с близо 8 евро –до EUR232,00/т (EUR403,25/т – 11.05.22 г.). С 6 евро, по данни на Международния съвет по зърното, падна и цената на френската мелничарска пшеница на експортния пазар – от EUR 245/т до EUR 239/т FOB Руан (EUR 408/т FOB Руан – 12 май 2022 г.).

Анализаторите коментират, че силно депресиращо влияние върху цените на зърното в Европа продължава да оказва евтиния украински износ. Укринформ тиражира вчера изказването  на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на брифинг в Киев на 9 май, че „непосредствен приоритет на Европейската комисия е безпрепятственият транзит на украинско зърно на най-ниска цена към Европейския съюз”. Търговците отбелязват, че единствената мащабна сделка сключена през миналата седмица беше покупката на 500-700 хил. тона мека пшеница извършена от алжирската държавна компания OAIC по цена $276-276,50/т за тон C&F (стойност и фрахт). Според френската компания Agritel зърното ще се доставя от Русия и Западна Европа (най-вероятно Франция).

Търговските източници посочват, че цените на руска пшеница 12,5% протеин в момента се колебае около $270-273/т FOB. Изкупните цени на украинската пшеница са около $170 за тон СРТ порт Николаев; $170-180/т СРТ Измаил; $215-225/т CIF Гданск (Полша).

Царевицата завърши седмичния период на борсата в Париж с ограничено отрицателно отклонение от 2,25 евро, на равнище EUR227/т (EUR359/т – 11.05.23). Цената на украинската царевица обаче остана почти непроменена – $180-182/т СРТ Рени-Измаил, $210/т CIF Гданск (Полша), $253/т CIF Casarsa Италия.

Увеличените доставки в Европа на слънчоглед от Украйна и рапица от Австралия повлияха за рязък спад в цените на растителните масла. Европейските експерти отбелязват, че благодарение на драстичното нарастване на предлагането на маслодайни семена Европейският съюз рязко увеличи тяхната преработка. Към 11 май цената на суровото слънчогледово масло на пазара в Ротердам ерозира до  $990 /т FOB,  в сравнение с 1035 $/т FOB точно преди един месец и $ 1130 /т FOB на 10-12 март ($ 2100 /т – 10.05.22 г.). По данни на Oil World средните фобни стойности на суровото слънчогледово масло в черноморските пристанища междувременно ерозира до $ 840-870/т FOB.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X